dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
balans oppoetsen
 Vandaag 17-12-2018
18867 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
15-12koersdoel
14-12buitensporig tekortpro...
13-12schijnzelfstandige
13-12eindejaarsrally
09-12staatssteun
09-12ruling
09-12winstverschuiving
09-12belastingvluchteling
06-12loan-to-value ratio
06-12kelderen
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

flitslening


Ook: flitskrediet, minilening, minikrediet,(populair): snacklening.
Een geldlening met een korte looptijd, van minder dan 1 maand tot (soms) 1 jaar.
Het gaat gemiddeld genomen om relatief kleine bedragen van minder dan € 500 (men spreekt daarom ook wel van minikredieten) met een hoge rente (soms tot 25%). Vaak ook met een hoge afsluitprovisie.

Meestal worden die leningen gebruikt om liquiditeitstekorten tot aan de volgende salarisbetaling te overbruggen. In de VS heten dit soort leningen dan ook paydate loans; in 75% van de gevallen wordt daar de maandelijkse lening weer vernieuwd tot de volgende loonbetaling.
Consumenten die snel geld nodig hebben worden door flitskredietaanbieders vaak verleid met voorwaarden die op het eerste gezicht gunstig lijken, maar dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Naast een hoge rente worden meestal ook nog hoge kosten in rekening gebracht; omgerekend naar jaarbasis kan het zelfs om meer dan 500% gaan!

Voorbeeld 1
'In het geval van Your Finance konden consumenten via de website www.voorschotje.nl tegen 0 procent rente voor een korte periode geld lenen. De consument ontving het standaardkrediet van 150 euro echter pas drie tot vijf werkdagen na goedkeuring van de aanvraag. Als de consument het krediet direct wilde ontvangen, moest hij gebruikmaken van de mogelijkheid van spoedoverboeking. De kosten daarvan bedroegen 25 euro per lening van 150 euro. Daarnaast rekende Your Finance per lening van 150 euro hoge kosten bij niet op tijd betalen.'
Bron: RTLnieuws - 11-03-2014.

Door de korte looptijd vielen deze leningen in Nederland oorspronkelijk niet onder het normale toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op kredietverlening (langer dan 3 maanden) waardoor bijvoorbeeld een hogere dan de maximaal toegestane rente berekend kon worden. Als gevolg van een wijziging in de Wet op het financieel toezicht vallen flitsleningen thans wel onder AFM-toezicht; het aanbieden van flitskredieten zonder vergunning is daardoor strafbaar geworden. Ook is er een maximale kredietvergoeding vastgelegd van 14% op jaarbasis.

Voorbeeld 2
'Inpetto Services, een inmiddels gestopte aanbieder van flitskredieten, heeft een boete van drie ton gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bestuurder E.M. van Inpetto krijgt een bestuurlijke boete van twee ton. De boetes zijn op 30 december opgelegd. AFM beboet het bedrijf omdat Inpetto zonder vergunning tussen oktober 2012 en augustus 2013 flitskredieten heeft aangeboden.'
Bron: Nu.nl - 09-01-2015.

Engels: flash loan, paydate loan.


Zie ook: woekerrente, minikrediet, snacklening, paydate loan.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet