dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

minimumloon


Afgekort: WML.

Voluit: wettelijk minimumloon.
Een wettelijk recht op een beloning voor iedere werknemer als een sociaal aanvaardbare, minimale tegenprestatie voor de verrichte arbeid.

In Nederland wordt het wettelijk minimumloon tweemaal per jaar vastgesteld: op 1 januari en op 1 juli. Op 1 januari 2019 bedroeg het bruto minimumloon voor volwassen werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband 1.615,80 euro per maand. Voor jongeren geldt een lager minimumjeugdloon. Dat is een percentage van het minimumloon voor volwassenen, dat hoger wordt met de leeftijd. Voor deeltijdwerknemers geldt een naar evenredigheid van hun wekelijkse arbeidsduur aangepast minimumloon. (Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek).
Het minimumloon is ook afhankelijk van de bedrijfstak waarin iemand werkt en de cao-afspraken die voor die sector gelden.

Voorbeeld

  • 'In augustus van dit jaar berichtte de FNV dat een verhoging van het wettelijk minimumuurloon (WML) naar 16 euro noodzakelijk is in de strijd tegen armoede. Tegenover een WML van circa 13 euro per uur dat gaat gelden per 1 januari 2024 is dit een verhoging van 22 procent. Tevens wil de FNV dat de AOW en alle andere uitkeringen gekoppeld worden aan dit nieuwe niveau. Op basis van eerdere doorrekeningen van het CPB zal dit voorstel circa 15 miljard euro per jaar kosten (in constante prijzen). .....Het moge duidelijk zijn dat het overheidsbudget daardoor volledig uit balans raakt, dat er op enig moment zal moeten worden ingegrepen en dat jongeren niet hoeven te rekenen op een dergelijke ruime oudedagsvoorziening.'
    Bron: ESB.nu - 18-09-2023.

  • 'De verhoging van het jeugdminimumloon in 2017 heeft de arbeidsmarktuitkomsten van laagbetaalde jonge werkenden verbeterd. Het gemiddelde loon van deze werkenden is met 4% toegenomen zonder negatieve effecten op werkgelegenheid of gewerkte uren. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van nieuw onderzoek naar de impact van het minimumloon op arbeidsmarktuitkomsten voor jonge werkenden. In de verkiezingen van 2021 stond een verhoging van het minimumloon bij veel partijen op de agenda om de baankwaliteit aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook in andere landen wordt gedacht aan verhogingen van het minimumloon, zoals de Verenigde Staten; of is het minimumloon recent verhoogd of ingevoerd, zoals in Duitsland.'
    Bron: Centraal Planbureau, cpb.nl - 28-04-2021.


Engels: minimum wage.


Zie ook: loon, inkomen, onderkant van de arbeidsmarkt, sociaal minumum, kleinverdiener. Vergelijk: lage-inkomensgrens, sociaal minimum, bijstandsniveau, living wage, basisinkomen, loonplafond.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter M.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet