dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beleidsdekkingsgraad
Alle Nederlandse pensioenfondsen moeten vanaf 2015 gebruik maken ... >>
 Vandaag 20-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 penny wise, pound foolish
3 oorlogseconomie
4 reconciliatie
5 beleidsdekkingsgraad
 Thema's
 Recent verbeterd
19-04vermogenswinstbelastin...
19-04interne markt
19-04beleidsdekkingsgraad
19-04bitcoin halving
19-04buy low, sell high
19-04probeer nooit een vall...
19-04GDPNow
19-04fundamentele analyse
19-04liquidation preference...
19-04liquidatiepreferentie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Lehman Brothers


Kortweg: Lehman. Bekende Amerikaanse zakenbank, die in september 2008 door de huizencrisis in de Verenigde Staten failliet ging, en daarmee de hele financiële sector wereldwijd in haar val dreigde mee te slepen.
De val van Lehman Brothers veroorzaakte grote schade en maakte duidelijk hoe groot de verwevenheid van de mondiale financiële sector vandaag de dag is. Na het faillissement van Lehman Brothers sloeg de kredietcrisis wereldwijd - vooral in de ontwikkelde, Westerse economieën - in alle hevigheid toe, de grootste crisis sinds de Grote Depressie.

Voorbeeld

  • 'Zaterdag is het tien jaar geleden dat de graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, naar een zeldzaam dieptepunt zakte. Op 9 maart 2009 kwam de index op 194,99 punten terecht. Inmiddels staat de graadmeter rond 537 punten. ....Op die 9de maart waren beurs en beleggers nog steeds in de ban van de kredietcrisis die bijna een half jaar eerder, op 15 september 2008, was uitgebroken met het onverwachte faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman. Daarna trok de crisis een spoor van chaos en schade door de grote westerse landen. Overheden en centrale banken probeerden de financiële paniek te bezweren.'
    Bron: NRC, column Menno Tamminga - 07-03-2019.

  • 'Toen kwam Evergrande. De met zware schulden beladen vastgoedontwikkelaar raakte in de problemen en andere ontwikkelaars volgden. Veel splinternieuwe woonwijken staan leeg. De kredietverstrekking droogde op. De ontwikkelaars vertraagden nieuwe bouw of stopten er maar helemaal mee. Kopers, vaak beleggers, weigerden vervolgens aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen. Verdere deconfitures in de vastgoedsector lijken zeker niet uitgesloten. Momenteel heeft het aantal faillissementen in China een All Time High bereikt. Dreigt hier een Lehman Brothers-moment voor de Chinese economie?'
    Bron: Fintessa - 23-08-2022.



Zie ook: zakenbank, repo 105, de gorilla, financiële markten, financiële stabiliteit, financialisering, financieel gedreven economie, FIRE economy, flitskapitaal, hefboombeleggen, bubble-economie, blootstelling, besmetting, bankendomino, interconnectierisico, systeemcrisis, systeembank, huizencrisis, kredietcrisis, schaduwbankstelsel, perfecte storm, Minsky-moment, Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel. Vergelijk: Long-Term Capital Management, Archegos Capital Management, Evergrande.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter L.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet