dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 corporate
4 excasso
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

eeuwigdurende obligatie


Ook: perpetuele obligatie of perpetuele lening of (jargon) in meervoud 'perpen'.

  1. Obligaties die niet worden afgelost en dus een oneindige looptijd hebben. De emittent ervan betaalt alleen rente.
    Omdat deze eeuwigdurende leningen geen eindlooptijd hebben, is het lastig om een exact effectief rendement te berekenen.
    Bekendste voorbeelden zijn in Nederland de grootboekleningen van de Nederlandse staat; zie Grootboeken der Nationale Schuld. Maar er zijn ook oudere voorbeelden.

    Voorbeeld
    'Een Nederlandse eeuwigdurende obligatie uit 1648, geschreven op bewerkte geitenhuid, levert Yale University na 367 jaar €11,35 per jaar aan rente op. Het is de rente op het schuldpapier dat in 1648 werd uitgeschreven door een rechtsvoorganger van het waterschap Stichtse Rijnlanden. Het is een van de oudste obligaties die nog uitkeert. De eerste obligatie in deze soort, ook van dit hoogheemraadschap, werd in 1593 uitgegeven. De eeuwigdurende obligatie keert periodiek vaste rentevergoedingen uit over het nominale bedrag, zonder dat die ooit hoeft te worden afgelost. Bij uitzondering kan die hoofdsom alsnog worden afgelost. Het waterschap is verplicht om minimaal eens in de vijf jaar rente te betalen. Yale heeft Stichtse Rijnlanden om uitbetaling gevraagd. Maandag wordt het bedrag overgeboekt, aldus het waterschap uit Houten. Het hoogheemraadschap moest eeuwen geleden investeren in dijken. Dankzij zijn rentebrieven, waar Yale University er maar een van bezit, werd driehonderdduizend gulden opgehaald om een waterwering in de Lek te kunnen bouwen.'
    Bron: DFT.nl - 16-09-2015.


  2. Tegenwoordig wordt deze term ook vaak gebruikt voor leningen die op enig moment toch door de uitgevende instelling afgelost kunnen (niet: hoeven te) worden en daarmee dus niet meer eeuwigdurend zijn; de emittent kan de lening dan op afroep aflossen, in jargon ook wel 'callen' genoemd. Eigenlijk verdient deze categorie 'perpetuals' de naam niet, de naam is dan misleidend. Zo werd de in april 2008 door ING uitgegeven 'perpetuele' lening al op 18 april 2014 (de couponvervaldatum) afgelost, de eeuwigheid gereduceerd tot 6 jaar......... In verband met Goede Vrijdag en Pasen hoefde de bank rente en aflossing pas op 22 april uit te betalen (zie: target closing day), bij een omvang van de lening van € 1,5 miljard nog een voordeeltje van ongeveer € 1,3 miljoen..........
    Op 14 september 2010 gaf de Nederlandse Rabobank een 100-jarige obligatie uit; deze looptijd is langer dan (bijna alle) mensenlevens, en de lening zou met meer recht het etiket eeuwigdurende of perpetuele obligatie mogen dragen. De naam op zich is ook hier niet 'eeuwigdurend': bij een restantlooptijd van bijvoorbeeld 30 jaar zal de naam niet meer toepasbaar zijn.
    Perpetuals worden vooral uitgegeven door financiële instellingen, omdat ze door hun langlopende karakter tot het risicodragend vermogen gerekend mogen worden.

Engels: perpetual (meervoud: perpetuals), perpetual bond, perpetual loan, undated security.


Zie ook: eeuwigdurende rente, Methusalemlening, callen, vervroegd aflosbare obligatie, perpen, trill, langlopend, century bond, war loan, ambachtsportie. Vergelijk: vervroegd aflosbare obligatie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet