dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21790 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 glazen klif
2 laaghangend fruit
3 onder embargo
4 Il Duro
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03geraniumzitters
29-03generatie X
29-03generatie Nix
29-03vooroorlogse generatie
29-03protestgeneratie
29-03boomer
29-03babyboom-generatie
29-03stille generatie
29-03onderuitputting
29-03verliesaversie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

platformeconomie


Deel van de economie dat betrekking heeft op alle diensten en producten die via (online) digitale platformen worden aangeboden en verhandeld. Op die digitale, online platformen wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Uiteindelijk gaat het om een enorme hoeveelheid transacties die tussen aanbieders en consumenten tot stand komen.
Platformeconomieën zijn ontstaan door de opkomst van het internet en e-commerce; enerzijds hebben zij sinds hun ontstaan het leven van veel mensen een stuk makkelijker gemaakt, maar aan de andere kant hebben die platformeconomieën de in het verleden opgebouwde zekerheden (zoals arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid) van werknemers uitgehold.

Voorbeeld

  • 'We bestellen eten via bijvoorbeeld UberEATS of Foodora, zoeken een schoonmaker via Helpling en vinden een vakman via Werkspot. De platformeconomie, waarin consumenten en organisaties elkaar op online marktplaatsen kunnen vinden, is booming business. Maar deze ontwikkeling leidt ook tot vragen, zoals over de (juridische) positie van iemand die in de platformeconomie werkt, bijvoorbeeld als fietskoerier of schoonmaker. De Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet zich daar vandaag over bijpraten door onderzoekers en werkgevers en werknemers uit de platformsector. '
    Bron: NOS.nl - 17-11-2017.

  • De platformeconomie is relatief jong; momenteel is nog maar een klein deel van de werkenden hier in werkzaam. De meest zichtbare vormen van platformwerk zijn het bezorgen van maaltijden en het aanbieden van taxiritten. Maar platformwerkers zijn bijvoorbeeld ook mensen die online klussen uitvoeren op internationaal opererende platformen en mensen die werken in de horeca, schoonmaak en zorg. De meeste werkenden binnen de platformeconomie doen het platformwerk als bijbaan, maar voor een deel van de groep biedt dit werk ook het hoofdinkomen. '
    Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau - 15-01-2020.


Engels: platform economy.


Zie ook: platform, platformisering, digitale transformatie, handelsplatform, markt, vraag, aanbod, onlinebetaling, take rate, neobank, peer-to-peer markt, crowdsourcing, wisdom of the crowd, big data, data-economie, beoordelingseconomie, deeleconomie, gig economy, klusjeseconomie, platformwerk, arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid, onderkant van de arbeidsmarkt, race naar de bodem, surveillancekapitalisme, Euler Hermes Enabling Digitalization Index, Digital Markets Act, Digital Services Act. Vergelijk: beoordelingseconomie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet