dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Vereniging van Effectenbezitters


Afgekort: VEB.

De VEB (opgericht op 8 maart 1924) is belangenbehartiger van - zowel particuliere als institutionele - effectenbezitters en bevordert het effectenbezit. De VEB is een onafhankelijke vereniging met ongeveer 30.000 leden (2024), een aantal dat overigens al meerdere jaren dalende is.
De vereniging publiceert voor haar leden maandelijks het beleggingsmagazine Effect.

Door het bezoek en actieve deelname aan aandeelhoudersvergaderingen, dialoog met ondernemingen, juridische acties en lobby voor meer zeggenschap, komt de VEB op voor de belangen van haar leden.
De VEB is onder meer zeer actief geweest bij het realiseren van schikkingen en vergoedingen voor beleggers met onder meer Fortis, World Online, Ahold, Imtech, SNS, BP, Philips, Triodos en Volkswagen. Een aantal van deze zaken zijn succesvol afgesloten.

De VEB en de Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsstudieclubs (NCVB) zijn op 31 december 2008 formeel gefuseerd. Vooral door de toename van de regelgeving (onder andere de verplichting om een LEI-nummer aan te vragen) is het aantal beleggingsstudieclubs zeer sterk afgenomen en ondersteunt de VEB de oprichting van nieuwe clubs niet meer.

De laatste vijf directeuren (Robert de Haze Winkelman, Peter Paul de Vries, Jan Maarten Slagter, Paul Koster en Gerben Evers) hebben allen de nodige wapenfeiten op hun naam staan.
In 2021 bij het terugtreden van Paul Koster) kwam een ernstig conflict tussen de Raad van Commissarissen (RvC) en de directeur naar buiten.

Voorbeeld
'Uit het verslag van die vergadering (jaarvergadering 2020, red.), afgedrukt in het afgelopen vrijdag verschenen blad Effect, blijkt dat de ruzie binnen de VEB vlak voor die vergadering is geëscaleerd.
Directeur Paul Koster heeft zijn ontslag ingediend bij de Raad van Commissarissen. Daarna is een diepgaand conflict ontstaan tussen de scheidend directeur en de Raad van Commissarissen.
Koster schrijft daarover: "Daarbij heeft de VEB zijn visie neergelegd over de VEB na mijn vertrek" en "Deze discussies hebben niet tot overeenstemming geleid, waarna de Raad van Commissarissen als geheel is teruggetreden.”'
Bron: IEX - 10-07-2021.

Internet: www.veb.net.


Zie ook: VEB NCVB, beleggersbescherming, Beleggerstopman van het Jaar, Dag van de Belegger, Blauwe Bord, het, financiële canon, corporate governance, Code Tabaksblat, Ondernemingskamer. Vergelijk: Deminor, Vlaamse Federatie van Beleggingsklubs en Beleggers, European Investors Association, Follow This, ShareAction.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter V.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet