dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
19-03opsplitsen (van bedrij...
19-03afsplitsen
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

EOE-Optiebeurs


Eerste moderne optiebeurs in Europa, van start gegaan 4 april 1978. Officiële naam: Vereniging European Options Exchange (EOE). Door de meesten in Nederland EOE of Optiebeurs genoemd; in de jaren 80 werd de naam EOE-Optiebeurs als handelsnaam ingevoerd.

In 1996 fuseerde de EOE-Optiebeurs met de Amsterdamse Effectenbeurs tot Amsterdam Exchanges (AEX), en ging als divisie van deze beurs - onder de naam AEX-Optiebeurs - verder.

De voorgeschiedenis
In Nederland werd in 1975 door het bestuur van de Amsterdamse Effectenbeurs een werkgroep in het leven geroepen die de invoering van verhandelbare opties op effecten moest gaan bestuderen.

Het was de bedoeling een internationale markt te creëren, dat wil zeggen: er moesten opties verhandeld gaan worden op internationaal gezien belangrijke aandelen, die op diverse belangrijke effectenmarkten (New York, Londen, Frankfurt, Parijs, Brussel, Amsterdam) werden verhandeld. Tevens was het de bedoeling een markt te op te zetten die zou worden gedragen door alle belangrijke Europese effectencentra, een Europese optiebeurs.
Deze doelstelling werd echter niet bereikt omdat andere Europese effectenbeurzen stuk voor stuk afhaakten in de voorbereidende fase (onder andere problemen met wetgeving en regulering, chauvenisme). De samenwerking met de Londense beurs werd op het allerlaatse moment afgebroken.

Op 30 november 1977 werd tenslotte de Vereniging European Options Exchange (EOE) opgericht. Het handelsysteem werd overgenomen van de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en op 4 april 1978 startte de eerste optiebeurs in Europa de handel in 9 optieklassen (uitsluitend call opties) met 69 optieseries.

De clearing vond plaats via de 100% dochtermaatschappij European Options Clearing Corporation (EOCC).

Na een zeer moeizame start raakte de optiehandel in Amsterdam vanaf de eerste helft van de jaren van de vorige eeuw in een enorme stroomversnelling. Bijzonder - ook in internationaal opzicht - was het enorme aandeel van particuliere beleggers in de handel. Ook op het terrein van internationale samenwerking tussen beurzen was de EOE-Optiebeurs een trendsetter: de beurs ging ook samenwerking aan met beurzen in Canada en Australië (zie: IOCC-samenwerkIngsverband) en de New Yorkse American Stock Exchange.

Enkele feiten


Zie ook: optiebeurs, derivatenbeurs, verhandelbare optie, call optie, put optie, order book official, rotation, vloerhandel, open outcry, crowd, straat, orderboek, order book official, floor broker, market maker, public order member, clearing corporation, clearing member, EOCC, IOCC-samenwerkingsverband, straat, OCTOPUS, SWITCH, edelmetaalopties, obligatie-optie, Chicago Board Options Exchange.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet