dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
creditboy
 Vandaag 22-09-2018
18826 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6debt service coverage ra...
7out-of-pocket kosten
8inkomen
9o/g
10generatie Y
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-09Brand Finance Nation B...
21-09NHG-grens
21-09Nationale Hypotheek Ga...
21-09endowment fund
21-09creditboy
21-09geldmuilezels
21-09belastingcenten
21-09belastingcentjes
21-09abonnement
21-09retourpinnen
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

boiler room


Verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers en met agressieve (vaak: telefonische) verkoopmethoden potentiële beleggers benaderen. Zij trachten doorgaans waardeloze of niet bestaande effecten te verkopen. Ook de plek, het verkoopcentrum waarvandaan die dubieuze handelaren opereren, wordt als boiler room betiteld. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.
Deze praktijk is verboden maar blijkt desondanks nog steeds vaak voor te komen.
Zoals hiervoor genoemd worden soms niet bestaande aandelen (nepaandelen) als belegging aangeboden; dat wil zeggen dat er eigenlijk helemaal geen aandelen worden gekocht, maar het geld van de beleggers rechtstreeks naar 'verre oorden' wordt weggesluisd of voor luxe consumptie van de handelaar wordt aangewend. Als een klant eenmaal heeft 'toegehapt' wordt hij vervolgens onder druk gezet om bij te kopen; verkopen blijkt om verschillende redenen niet mogelijk. De medewerkers van de boiler room krijgen een hoge commissie per verkocht aandeel.
Regelmatig opereren de boiler rooms vanuit het buitenland.

In Nederland is dit verschijnsel vooral bekend van malafide (goederen-)termijnhandelaren. Door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt een waarschuwingslijst (AFM Waarschuwingenlijst Boiler Rooms) bijgehouden en gepubliceerd: deze lijst geeft een momentopname van die instellingen en/of personen waarvan de AFM het vermoeden heeft dat zij in Nederland effectendiensten aanbieden zonder dat deze instellingen en/of personen beschikken over de uit hoofde van de Wet op het financieel toezicht (Wft) vereiste vergunning.
Ondanks het feit dat al jarenlang gewaarschuwd wordt voor deze praktijken blijven er steeds nieuwe stoomkamers opduiken.

Voorbeeld
'De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor zes malafide handelsbedrijven.
Het gaat om zogeheten boilerrooms, bedrijfjes die potentiële beleggers telefonisch benaderen en waardeloze of niet-bestaande aandelen proberen aan te smeren. De AFM trekt geregeld aan de bel over nieuwe boilerrooms. Volgens de toezichthouder zetten ze beleggers onder grote druk om geld naar het buitenland over te maken. Vaak gebruiken ze een betrouwbaar ogende website of namen die sterk lijken op die van een bekende financiële organisatie.'
Bron: ANP - 04-07-2016.


Zie ook: beleggingsfraude, beursbandiet, cold calling, bellijst, recoveryroom, restriction fee, sucker, sucker list, penny stock fraude, financiële films, De wolf van Wall Street.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet