dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Bond voor Belastingbetalers
 Vandaag 17-01-2018
18241 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6inkomen
7out-of-pocket kosten
8hypotheekrenteaftrek
9generatie Y
10debt service coverage ra...
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
17-01Bond voor Belastingbet...
16-01Nieuw & Actueel 2017
16-01Britse pond
16-01griezelmunt
15-01Blue Monday
15-01kick back
15-01rebate
15-01rebate fee
15-01referral fee
15-01retourprovisie
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

opsplitsen (van bedrijven)


Ook: afsplitsen. Het 'opknippen' van een onderneming in kleinere onderdelen. Het losmaken van een deel van een rechtspersoon (bijvoorbeeld van een vennootschap).

Opknippen vindt soms plaats om bedrijfsonderdelen die weinig synergie hebben met andere onderdelen af te kunnen stoten, of in het kader van een schuldreductie (bijvoorbeeld het terugbrengen van schulden die het gevolg zijn van overnames).

Voorbeeld

  • 'Afab splitst zichzelf op - De grootste kredietverlener van ons land, Afab Holding, zet zijn divisie Service Providing (ASP) apart van de rest van het concern. De reden is dat zowel hypotheekaanbieders als tussenpersonen liever geen zaken meer doen met een bedrijf onder de naam Afab, dat grote imagoschade heeft opgelopen. Het loskoppelen van ASP is een onderdeel van een principeakkoord dat het noodlijdende Afab heeft gesloten met een consortium van zes Nederlandse banken. De regeling is noodzakelijk om een schuld van €190 miljoen af te lossen en moet voorkomen dat het bedrijf hetzelfde lot wacht als DSB Bank.'
    Bron: DFT.nl - 04-11-2009.

  • 'Technologieconcern Philips komt met een majeure ingreep in de organisatie. Die er op neer komt dat het bedrijf, met nu nog drie divisies, zichzelf opsplitst in twee aparte bedrijven.
    Het concern brengt de Consumer Lifestyle-divisie, die bijvoorbeeld scheerapparaten en koffiezetmachines produceert, onder in de Healthcare-divisie. Daarnaast is er nog de Lighting-divisie, de bakermat van het technologieconcern uit Amsterdam. Die krijgt een aparte juridische structuur. Dat vormt een opmaat tot een splitsing, waarbij andere aandeelhouders kunnen toetreden tot deze divisie. Philips houdt hierbij verschillende opties open.'
    Bron: FD.nl - 23-09-2014.


Ook na overnames komt het voor dat het overnamedoelwit wordt opgesplitst om bovengenoemde redenen of met het doel afzonderlijke onderdelen met winst te verkopen, waarbij de verkoopsom van de diverse losse onderdelen groter zou moeten zijn dan het bedrag dat zou worden ontvangen bij verkoop van de gehele onderneming voorafgaand aan een splitsing (zie ook: conglomerate discount, corporate raider). Kortetermijnwinsten zijn dan de drijfveer (al wordt dat dan meestal aan de buitenwereld gepresenteerd als het 'creëren van aandeelhouderswaarde').

Een opsplitsing kan ook gebeuren onder druk van toezichthouders, bijvoorbeeld als onderdeel van het tegengaan van een economische machtspositie (zie: remedy).
Een opsplitsing kan eveneens ingegeven zijn door de wens van toezichthouders om risico's terug te brengen, zoals het geval is na de kredietcrisis van 2007/2009: grote financiële instellingen worden in verband met het systeemrisico weer opgedeeld in kleinere eenheden (eind oktober 2009 werd de ontmanteling van bankverzekeraar ING aangekondigd, enkele dagen later die van de Britse financiële instellingen Lloyds, Northern Rock en de Royal Bank of Scotland). Ook de Vlaamse bankverzekeraar KBC moet waarschijnlijk als compensatie voor de goedkeuring van ontvangen staatssteun kleiner worden (onder druk van de Europese Commissie).


Zie ook: conglomeraat, concern, moedermaatschappij, werkmaatschappij, divisie, business unit, synergie, asset stripping, spin-off, corporate spin-off, saucissage, conglomeraatskorting, transaction integration, economische machtspositie, concentratie, kernactiviteit, strategische opties, verzelfstandiging, sterfhuisconstructie, marktverstoring, remedy, scheidbaar, scheidbare bank, ringfencing, ringfence ready, activistische belegger, aandeelhoudersactivisme, raider, corporate raider, NewCo, OldCo, MidCo, Baby Bells, Baby Shell. Vergelijk: fusie, overname.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet