dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
19-03opsplitsen (van bedrij...
19-03afsplitsen
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

World Trade Organization


Afgekort: WTO.
Frans: Organisation Mondial du Commerce, afgekort OMC.
Nederlands: Wereldhandelsorganisatie.

De WTO is een internationale instelling die zich bezighoudt met de handel tussen landen. Overeenkomsten die binnen dit forum gesloten zijn, de zogenaamde 'WTO agreements', zijn tot stand gekomen via onderhandeling tussen de lidstaten en worden vervolgens ter goedkeuring aan de nationale parlementen voorgelegd.

De WTO streeft liberalisering van de handel na; wereldhandelsstromen moeten zo ongestoord mogelijk kunnen verlopen. De Wereldhandelsorganisatie is tevens een platform om geschillen (disputen) op handelsgebied te bespreken en via onderhandeling op te lossen.

De officiële oprichtingsdatum van de WTO is 1 januari 1995. Het fundament voor de binnen de WTO gemaakte afspraken is echter al in vele jaren daarvoor gelegd, onder meer in de periode tussen 1986 en 1994 - de zogenaamde 'Uruguay-ronde' - en daarvoor gedurende meer dan 50 jaar in het kader van de onderhandelingsronden als onderdeel van het General Agreement on Tariffs and Trade (GATT). De WTO heeft de rol van het GATT overgenomen.

Voorbeeld

  • 'De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag nogmaals gedreigd uit Wereldhandelsorganisatie WTO te stappen als de Verenigde Staten niet beter worden behandeld. .....Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse president kritiek uit op de WTO. Eerder liet hij zich al eens ontvallen dat het handelsorgaan door de rest van de wereld is ontworpen om de Verenigde Staten dwars te zitten. Trumps adviseurs zouden eerder hebben geprobeerd uit te leggen dat de VS succesvoller zijn bij de WTO dan andere landen. .....Het eventueel terugtrekken van de VS uit de WTO zou het multilaterale handelssysteem, waar de VS zich altijd hard voor hebben gemaakt, stevig ondermijnen.'
    Bron: Standaard.be - 31-08-2018.

  • 'De VS heeft sinds 2017 het benoemen van rechters geblokkeerd voor het hoogste arbitrageorgaan van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de Appellate Body. Dit kan leiden tot een totale ineenstorting van het juridische raamwerk waarmee de WTO sinds 1995 handelsconflicten tussen landen oplost. De kans is groot dat landen onderlinge handelsgeschillen weer zullen moeten oplossen onder het GATT regime, de voorganger van de WTO.'
    Bron: Rabobank Kennismail Economie - 11-12-2019.


Internet: www.wto.org.


Zie ook: multilateralisme, liberalisering, vrije markt, handelsbalans, handelsblok, handelsakkoord, handelsverdrag, handelsoorlog, handelsbeperkingen, handelsbarrière, protectionisme, tolmuur, dumpen, staatssteun, meestbegunstigde natie, General Agreement on Tariffs and Trade, Generalised Scheme of Preferences, Uruguay-ronde, Doha-ronde, Buy American-clausule, World Trade Outlook Indicator, Trade Facilitation Agreement. Vergelijk: United Nations Conference on Trade and Development, General Agreement on Tariffs and Trade.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet