dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

verzorgingsstaat


Ook: welvaartsstaat.
Een maatschappelijke staatsorde, een sociaal politiek bestel, dat gekenmerkt wordt door een democratische staatsvorm, waar de productie grotendeels geschiedt door particuliere ondernemingen met een winstoogmerk, terwijl de overheid een actief beleid voert en zich mede verantwoordelijk stelt voor de welvaart en het welzijn van de burgers.

In een verzorgings- of welvaartsstaat bemoeit de staat zich actief met zaken als gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en sociale voorzieningen. Een relatief groot deel van de overheidsinkomsten (belastingen en sociale premies) wordt hierbij doorgaans uitgegeven aan het garanderen van een door de samenleving aanvaardbaar geacht bestaansminimum; hiertoe worden uitkeringen en subsidies verstrekt aan mensen zonder of met een laag inkomen.

Er zijn overigens verschillende vormen welvaartsstaten, de kenmerken kunnen van land tot land op diverse punten verschillen.

Voorbeeld

  • '‘Klassiek kenmerk van de Nederlandse governmentality is het poldermodel. Jarenlang hebben we deze manier van besturen met succes toegepast op onze gecentraliseerde verzorgingsstaat. In de naoorlogse periode werd daartoe een stelsel van nationaal georganiseerde voorzieningen en collectieve verzekeringen opgebouwd. Maar sinds een jaar of acht maakt die gecentraliseerde verzorgingsstaat weer een ingrijpende transformatie door. We zijn onze verzorgingsstaat aan het herdefiniëren. De decentralisaties zijn daarin een belangrijke factor. Het adagium is nu: het is rijkszaak maar gemeentetaak.'
    Bron: overheidvannu.nl, Jan-Kees Helderman, hoogleraar sociaal beleid en bestuur - 25-09-2023.

  • 'Welvaartsstaten worden al jaren flink hervormd. Wetenschappers discussiëren over de precieze omvang van deze veranderingen. Sommigen stellen dat het karakter van de welvaartsstaat niet is aangetast: de welvaartsstaat blijft gewoon bestaan en biedt sociale bescherming. Anderen betogen echter dat de hervormingen zo grondig zijn dat de welvaartsstaat is vervangen door een ‘workfare’ staat die tot werken verplicht.'
    Bron: Kennislink - 19-01-2006.


Engels: welfare state.


Zie ook: welvaart, welzijn, bestaanszekerheid, brede welvaart, bruto nationaal geluk, armoede, armoedegrens, bestaansminimum, minimumloon, basisinkomen, sociale zekerheid, uitkering, werkloosheidsuitkering, pensioen, algemene ouderdomswet, subsidie, gratis geld, Rijnlands model, Derde Weg, poldermodel, Hollandse ziekte, Vadertje Staat, big government, economie van het geluk. Tegenoversteld: nachtwakersstaat. Vergelijk: nachtwakersstaat, fragiele staat.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter V.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet