dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
design, build, finance, maintain
 Vandaag 21-02-2019
18971 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-02ERG
21-02European Research Grou...
21-02IPSA
21-02Independent Parliament...
21-02uittredingsakkoord
21-02brexitdeal
21-02days sales outstanding
21-02Late Payment Directive
21-02betalingsachterstand
20-02instant payments
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

stresstest


Ook: stress-test, stress test.
Een kwetsbaarheidstest: het onder extreme omstandigheden testen van de waarde van posities in financiële instrumenten in het kader van risicometing en -bewaking (risicomanagement).
Vanzelfsprekend wordt vooral gekeken naar de stabiliteit - bijvoorbeeld financiële stabiliteit - onder extreme scenario's ('worst case' scenario's).
Bij stresstests kunnen verschillende methoden worden gebruikt, zoals het bekijken van de resultaten bij een aantal (vaak: twee) standaarddeviaties koersafwijking bij het verstrijken van 1 dag, Monte Carlo procedures/simulaties en historische koerscenario's die worden geprojecteerd op de toekomst.
Buitengewoon belangrijk is het kwantificeren van de gevolgen van negatieve ontwikkelingen in bijvoorbeeld de economie, bedrijfssectoren en politiek en het samenvallen van verschillende negatieve ontwikkelingen (event-risico).
Tijdens de kredietcrisis (2008/2009) moesten ongeveer 20 grote banken in de VS in de eerste helft van 2009 op last van de overheid en op basis van door die overheid vastgestelde scenario's stress-testen uitvoeren. In ongeveer de helft van de gevallen moest op grond van de uitkomsten extra vermogen worden aangetrokken.
Volgens veel experts waren de gekozen scenario's echter te optimistisch; zo moest worden uitgegaan van een werkloosheidspercentage van 8,9% in 2009; in mei werd dat percentage echter al ruimschoots overschreden, met een dalende tendens.
In de Europese Unie (EU) moesten in het 2e kwartaal van 2010 91 grote banken een stresstest ondergaan, met name op hun gevoeligheid voor grote verliezen op staatsobligaties van landen met een mogelijk (terug-)betalingsprobleem, zoals Griekenland.
In Nederland ging dat om 4 banken; enkele kleinere banken voerden de test vrijwillig uit.
Ironisch werd die test ook wel relaxtest genoemd; waarschijnlijk niet ten onrechte: enkele Ierse banken slaagden voor de test, terwijl zij kort daarna door de Ierse regering overgenomen moesten worden wegens onoverkomelijke problemen.
In 2016 werd er binnen de EU een nieuwe stresstest georganiseerd door de Europese Bankenautoriteit, met aanzienlijk scherpere uitgangspunten dan in 2010 (maar volgens velen nog niet scherp genoeg).

Voorbeeld
'Griekse banken lijken financieel gezond na stresstest ECB - Griekse banken hebben de laatste stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) doorstaan. Volgens de ECB zijn de kapitaalbuffers van de vier grote banken in Griekenland redelijk op orde.'
Bron: ANP - 07-05-2018.


Zie ook: simulatie, financiële stabiliteit, schokbestendig financieel systeem, risicobeheer, worst case analyse, stress-scenario, zwaar weer scenario, CO2-stresstest, Monte Carlo procedure/simulatie, discontinue koersbeweging, event-risico, kapitaaleis, shortfall, event risk analyse, value at risk, omvallen, faillissement, bankendomino, probleembank, systeembank, perfecte storm, black swan, Minsky-moment, tail events, staartrisico, relaxtest, Griekenlandscenario, Committee of European Banking Supervisors, Asset Quality Review.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet