dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 glazen klif
3 laaghangend fruit
4 onder embargo
5 Il Duro
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03non-business day
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

armoede


Van armoede bestaan veel verschillende definities en invalshoeken. Met armoede in enge zin wordt gebrek, een tekort aan financiële middelen bedoeld.
In andere definities van armoede wordt niet alleen naar een gebrek aan financiële middelen gekeken, maar naar een breder scala aan zaken, zoals (het gebrek aan) werk en inkomen, onderwijs en opleidingsniveau, maatschappelijke participatie, zelfredzaamheid, gezondheid, wonen en leefomgeving, discriminatie, veiligheid, toekomstperspectief, levensverwachting en dergelijke. Het hier dus niet alleen om welvaart, maar vooral om welzijn (of het gebrek er aan).

Armoede betekent dan dat individuen of huishoudens dermate beperkte middelen hebben, dat zij uitgesloten zijn van de minimum aanvaardbare levensstijl van de lidstaat waarin zij leven; armoede wordt dus eigenlijk altijd bekeken in verhouding tot de algemene levensstandaard van een land en is dus meestal een relatief begrip. Armoede is altijd afhankelijk van tijd en plaats. Kern van de zaak is: wat heeft men nodig om op dit moment in de eigen gemeenschap op een aanvaardbaar minimumniveau te functioneren.

Armoedecijfers verschillen met de gekozen definitie. Afhankelijk van de gekozen definitie is er in een land dus meer of minder armoede (zie ook: armoedegrens). In absolute zin is het zeer arbitrair om iets te zeggen over wat armoede nu precies is.

Belangrijke internationale organisaties voor de bestrijding van armoede zijn het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Op de websites van deze organisaties is ook zeer veel statistische informatie te vinden.

Engels: poverty.


Zie ook: armoedegrens, poverty headcount ratio, armoedeval, kansarmoede, just about managing, ouderdomsarmoede, basisbehoeftenniveau, sociaal minimum, inkomensarmoede, lage-inkomensgrens, niet-veel-maar-toereikendcriterium, diepe armoede, deep poverty, energiearmoede, verzorgingsstaat, Millenniumdoelstellingen, financiële uitsluiting, unbankable, bodem van de piramide, ontwikkelingsland, Wereldvoedselorganisatie, Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds, Global Economic Prospects, Human Development Index, Internationale Vrouwendag, Lorenz-curve, Gini-index, inkomensongelijkheid, verzorgingsstaat, the haves and the have nots. Vergelijk: welvaart, welzijn.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet