dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Simple Model of Rational Crime
 Vandaag 25-05-2019
19160 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
24-05Simple Model of Ration...
24-05vliegbelasting
24-05SMORC
24-05tickettaks
23-05Global Index of Econom...
23-05zeldzame aardmetalen
23-05Legatum Prosperity Ind...
23-05natuurlijke hulpbronne...
23-05grondstoffennationalis...
23-05zeldzame aardelementen
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

armoede


Van armoede bestaan veel verschillende definities en invalshoeken. Met armoede in enge zin wordt gebrek, een tekort aan financiële middelen bedoeld.
In andere definities van armoede wordt niet alleen naar een gebrek aan financiële middelen gekeken, maar naar een breder scala aan zaken, zoals (het gebrek aan) werk en inkomen, onderwijs en opleidingsniveau, maatschappelijke participatie, zelfredzaamheid, gezondheid, wonen en leefomgeving, discriminatie, veiligheid, toekomstperspectief, levensverwachting en dergelijke. Het hier dus niet alleen om welvaart, maar vooral om welzijn (of het gebrek er aan).

Armoede betekent dan dat individuen of huishoudens dermate beperkte middelen hebben, dat zij uitgesloten zijn van de minimum aanvaardbare levensstijl van de lidstaat waarin zij leven; armoede wordt dus eigenlijk altijd bekeken in verhouding tot de algemene levensstandaard van een land en is dus meestal een relatief begrip. Armoede is altijd afhankelijk van tijd en plaats. Kern van de zaak is: wat heeft men nodig om op dit moment in de eigen gemeenschap op een aanvaardbaar minimumniveau te functioneren.

Armoedecijfers verschillen met de gekozen definitie. Afhankelijk van de gekozen definitie is er in een land dus meer of minder armoede (zie ook: armoedegrens). In absolute zin is het zeer arbitrair om iets te zeggen over wat armoede nu precies is.

Belangrijke internationale organisaties voor de bestrijding van armoede zijn het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Op de websites van deze organisaties is ook zeer veel statistische informatie te vinden.

Engels: poverty.


Zie ook: armoedegrens, poverty headcount ratio, armoedeval, kansarmoede, just about managing, ouderdomsarmoede, basisbehoeftenniveau, sociaal minimum, inkomensarmoede, lage-inkomensgrens, niet-veel-maar-toereikendcriterium, diepe armoede, deep poverty, energiearmoede, verzorgingsstaat, Millenniumdoelstellingen, financiële uitsluiting, unbankable, bodem van de piramide, ontwikkelingsland, Wereldvoedselorganisatie, Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds, Global Economic Prospects, Human Development Index, Internationale Vrouwendag, Lorenz-curve, Gini index, inkomensongelijkheid, verzorgingsstaat, the haves and the have nots. Vergelijk: welvaart, welzijn.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet