dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21790 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 glazen klif
3 laaghangend fruit
4 onder embargo
5 Il Duro
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03geraniumzitters
29-03generatie X
29-03generatie Nix
29-03vooroorlogse generatie
29-03protestgeneratie
29-03boomer
29-03babyboom-generatie
29-03stille generatie
29-03onderuitputting
29-03verliesaversie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

wanbetaling


Het niet, of slechts gedeeltelijk, nakomen van financiële verplichtingen. Het kan gaan om een factuur voor de levering van goederen (soms doelbewust om rentewinst te boeken), maar ook van grote debiteuren (ondernemingen of zelfs landen) die rente en/of aflossing niet (geheel) kunnen betalen.
De exacte criteria om te bepalen of er sprake is van wanbetaling of niet, kunnen verschillen. Dat is met name afhankelijk van de bepalingen in de betalingscondities, kredietovereenkomsten, leningsvoorwaarden en dergelijke.
Bij een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) inzake wanbetalingen in 2020 werd als maatstaf gehanteerd dat een klant een wanbetaler is als hij of zij ten minste drie maanden achter elkaar een rekening bij de bank niet betaalt.

Voorbeeld

  • 'Een kroegbaas die haar krediet niet kan afbetalen, of een huiseigenaar die de hypotheek niet meer kan opbrengen: er zijn het afgelopen jaar meer bedrijven en mensen bij gekomen die hun leningen bij banken niet kunnen afbetalen. Leningen met wanbetalingen namen met ruim 7 miljard euro toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers .... over alle leningen bij Nederlandse banken, ook die in het buitenland. Het gaat om het verschil tussen december en maart vorig jaar. Een klant is wanbetaler als hij of zij ten minste drie maanden achter elkaar een rekening bij de bank niet betaalt.'
    Bron: NOS - 19-02-2021.

  • 'De Verenigde Staten verhinderen nu dat Rusland zijn schulden in dollars via Amerikaanse banken betaalt. Op die manier wil Washington Moskou dwingen om van de laatste valutareserves die het nog heeft gebruik te maken. Maar het is ook een manier om Rusland te degraderen bij ratingbureaus, omwille van wanbetalingen. Die maatregelen missen hun doel niet: volgens de ratingbureaus heeft Rusland nu een risico van 94 procent dat het zijn schulden niet kan terugbetalen. Dat ligt een pak hoger dan voor de oorlog, toen lag dat risico slechts op 8 procent.'
    Bron: Business AM - 08-04-2022.


Engels: default.


Zie ook: kredietcyclus, debiteur, debiteurenrisico, dubieuze debiteur, dubieuze vordering, achterstallige vordering, betalingsmoraal, wanprestatie, in gebreke blijven, ingebrekestelling, factuur, rente, aflossing, verzuim, repudiation, stroppenpot, tegenpartijrisico, landenrisico, surseance van betaling, faillissement, deurwaarder, gerechtsdeurwaarder, curator, beslag, bodembeslag, executieveiling, credit event, default, selective default, default risk, noodlijdende obligatie, non-performing loan, levering tegen betaling, onderpand, delcredere overeenkomst, credit default swap. Vergelijk: openstaande facturen, dubieuze debiteur.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet