dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
European Research Group
 Vandaag 22-02-2019
18971 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-02ERG
21-02European Research Grou...
21-02IPSA
21-02Independent Parliament...
21-02uittredingsakkoord
21-02brexitdeal
21-02days sales outstanding
21-02Late Payment Directive
21-02betalingsachterstand
20-02instant payments
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

cash pooling


Ook: notional cash pooling.
Het door een (meestal grote) onderneming combineren van debet- en creditgeldrekeningen bij verschillende bankinstellingen, waarbij onder meer ook rentecompensatie op die verschillende rekeningen kan plaatsvinden.

Het is een techniek die gebruikt wordt om het liquiditeitenbeheer van rekeningen - meestal diverse bankrekeningen van een onderneming of concern - te optimaliseren.
Bij cash pooling wordt de cash binnen de onderneming bijeengebracht in een centrale pool ('pot', centrale rekening, centraal overzicht). Het geld van de rekeningen van de deelnemers in de pool wordt overgeboekt naar één centrale rekening of in één centraal overzicht geplaatst.
Er kan sprake zijn van een fysieke cash pool of een notionele (virtuele) cash pool.

Voor een fysieke cash pool worden de bankrekeningen van de deelnemers regelmatig (dagelijks) tot een bepaald saldo aangevuld of afgeroomd, doordat geld daadwerkelijk wordt overgeboekt van of naar een centrale rekening (er wordt ook wel gesproken over 'target balancing'). Meestal zal het doelsaldo van de rekening van de deelnemers aan de pool – buitenlandse dochterbedrijven – nul zijn ('zero balancing'). De centrale rekening wordt gewoonlijk aangehouden door de moedermaatschappij, of door een specifiek voor dat doel opgerichte treasury-eenheid/entiteit. De opnames van of stortingen op de centrale rekening hebben het karakter van een afbetaling of verstrekking van een lening binnen de groep. Overboeken gaat snel en automatisch.

In de tweede vorm van cash pooling, de rente- en saldocompensatie of notional pooling, worden credit- en debetsaldi met elkaar gecompenseerd. Er wordt geen geld fysiek overgeboekt, de liquide middelen komen wel bij elkaar in één overzicht. De saldi van de opgenomen rekeningen in het systeem worden gecombineerd tot één saldo. Tekorten op één rekening worden gecompenseerd door overschotten op een andere. Dit resulteert in een gunstigere renteafrekening. Enkel op deze ‘globale staat’ (het totaal-overzicht) worden interesten verrekend.


Zie ook: treasury, kasbeheer, middelenbeheer, kaspositie, debet, debetstand, credit, creditstand, rentecompensatie. Vergelijk: equity-pooling.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet