dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
pay-or-okay
Een door Meta - het moederbedrijf van Facebook en Instagram - in ... >>
 Vandaag 19-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 reconciliatie
4 penny wise, pound foolish
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
18-04interne markt
18-04bitcoin halving
18-04vermogenswinstbelastin...
18-04pay-or-okay
18-04beleidsdekkingsgraad
18-04schaduwhandel
18-04benchmark
18-04nowcasting
18-04GDPNow
18-04phishing
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

bail-in


De kapitaalpositie van een bank verbeteren; een bank behoeden voor faillissement door vreemd vermogen (schuld) af te schrijven, waardoor crediteuren van de bank gedwongen zijn verlies te nemen.

Veel banken kwamen door de financiële crises van de afgelopen jaren - zoals huizencrisis, kredietcrisis en eurocrisis - in zwaar weer terecht. De meeste banken waren te belangrijk voor het financieel systeem om ze om te laten vallen. Nogal wat banken werden door forse kapitaalinjecties (staatssteun) gered. Banken zijn grotendeels gefinancierd met vreemd vermogen, zoals obligaties. Obligatiehouders, zelfs de houders van achtergestelde leningen ('subordinated debt'), kregen bij de bankenreddingen bijna allemaal hun geld terug, terwijl de rekening bij de belastingbetaler kwam te liggen.
Bail-in- regelingen zoals na de crises voorgesteld door toezichthouders kunnen hierin verandering brengen.

Normaal gesproken hebben obligatiehouders bij een faillissement een bevoorrechte positie ten opzichte van de aandeelhouders: vanuit de boedel zullen eerst de crediteuren - zoals de obligatiehouders - worden terugbetaald, daarna pas de aandeelhouders.
Bij een bail-in regeling kunnen toezichthouders (een deel van) de verliezen afwentelen op partijen die ongedekte vorderingen hebben op de desbetreffende bank (door het afstempelen van schulden of het omzetten in eigen vermogen), terwijl tegelijkertijd andere crediteuren hun voorrang bij het terugbetalen van schulden behouden en de belastingbetalers minder snel opdraaien voor het risicovolle gedrag van de banken en hun financiers.
De keerzijde van bail-in regelingen zou kunnen zijn dat de leenkosten voor banken omhoog gaan en er minder ruimte komt voor bedrijven en particulieren om krediet op te nemen (opdrogen van de geldmarkt); ongewild zou de rekening dan toch bij de belastingbetaler kunnen komen te liggen.


Zie ook: kapitalisatie, onderkapitalisatie, herkapitalisatie, omvallen, resolutie, resolutieschema, banktestament, living will, gecontroleerd faillissement, liquidatie, staatssteun, herstructurering, herprofileren (van een schuld), afstempelen (van een effect), Interventiewet, Dijsselbloemdoctrine, schuldsocialisatie, bail-in debt. Vergelijk: bail-out, fiscal backstop.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet