dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
voorjaarsnota
Nederland: in de voorjaarsnota informeert de minister van ... >>
 Vandaag 16-04-2024
21827 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 FV
4 excasso
5 proprietary trading
 Thema's
 Recent verbeterd
16-04meevaller
16-04voorjaarsnota
16-04schaduwhandel
16-04Wet van Moore
16-04plakkerige inflatie
16-04onderkant van de arbei...
16-04flexibilisering van de...
16-04financiële prikkel
16-04beprijzen
16-04statiegeld
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

acceptgiro


De acceptgiro is een bekend en breed geaccepteerd betaalmiddel in Nederland. Een acceptgiro is een gestandaardiseerde, voorbedrukte en gepersonaliseerde betaalopdracht die wordt gebruikt voor het innen van geldbedragen. Het succes van de acceptgiro is te verklaren door de eenvoud in het gebruik.

De acceptgiro is een landelijk gestandaardiseerd formulier dat door de ontvanger van een betaling (crediteur) aan de betaler (debiteur) wordt gestuurd om de betaling te vereenvoudigen. De naam en het rekeningnummer van de ontvanger zijn al op het formulier aangegeven, en vaak ook het te betalen bedrag, de naam van de betaler en het bankrekeningnummer. Als deze niet al zijn ingevuld, moeten ook het bedrag, de naam en rekeningnummer van de betaler nog worden ingevuld.
In het verleden hoefde de betaler in het eenvoudigste geval alleen zijn handtekening te zetten en het formulier per post te versturen naar de bank, die dan zorgde voor de verwerking.

De acceptgiro is altijd heel populair geweest vanwege het gebruiksgemak voor de betaler en de betalingsgarantie voor de ontvangende partij: een bijgeschreven bedrag kan niet meer worden teruggeboekt. Door de opkomst van het elektronisch bankieren heeft de papieren acceptgiro zijn gemakfunctie deels verloren.

Op 1 juli 2013 werd de IBAN-acceptgiro geïntroduceerd, een acceptgiro die geschikt gemaakt is voor het gebruik van IBAN (zie: International Bank Account Number).
Currence, producteigenaar van Acceptgiro, heeft besloten om op 1 juni 2023, te stoppen met het aanbieden en ondersteunen van dit 40 jaar oude papieren betaalproduct.

Voorbeeld

  • 'Eind van de acceptgiro? ‘Er is een omslagpunt waarbij het niet meer kan’ - Is het afscheid van de papieren acceptgiro aanstaande? De overschrijfkaart is in coronajaar 2020 in ieder geval verder in populariteit gedaald. Die ontwikkeling is al even bezig: in 2010 werden er nog ruim 151 miljoen transacties via de bankpapieren gedaan, vorig jaar waren dat er nog maar iets meer dan 6 miljoen. De vraag is niet óf, maar wannéér.'
    Bron: AD - 03-06-2020.

  • 'De acceptgiro verdwijnt in 2023. Betaaldienstverlener Currence laat weten dat het aantal gebruikte acceptgiro’s dan te laag wordt om de betaalmethode nog langer te ondersteunen. Ouderenbonden zijn bang dat ouderen afhankelijk worden van hun kinderen voor betalingen.'
    Bron: AD.nl - 01-11-2021.



Zie ook: betalingsverkeer, overboeken, papieren overschrijving, betaalmiddel, Currence, Betaalvereniging Nederland, IBAN-acceptgiro, laagwaardig betalingsverkeer. Vergelijk: automatische incasso, chipknip.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet