dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In financiële markten een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

ambachtseconomie


Bij de ambachtseconomie gaat het vooral om kleine, arbeidsintensieve bedrijven, waarin vakmensen - ambachtslieden - hun inkomen verdienen door een ambachtelijk product te maken of een dienst te verlenen.
Denk bijvoorbeeld aan banketbakkers, koks, schoenmakers, kleermakers, klokkenmakers, pianostemmers, vioolbouwers, pedicures, meubelmakers, timmerlieden, metselaars, loodgieters, dakdekkers, glazeniers of metaalbewerkers.
In Duitsland worden de ambachten, anders dan in Nederland, gezien als 'de ruggengraat' van de Duitse economie. Het ambacht krijgt daar erkenning. In Nederland is de ambachtsector ook belangrijk, maar wordt het ambacht al jarenlang ondergewaardeerd. De komende jaren ontstaan er oplopende tekorten aan ambachtelijke vakmensen: een grote vervangingsvraag, onder andere door uitstroom vanwege vergrijzing. Dit terwijl steeds minder jongeren kiezen voor zo’n specialistische vakopleiding in ambacht/handwerk.

Voorbeeld

  • 'Wie stemt straks onze piano? Vakmanschap - Er dreigt de komende tien jaar een tekort aan ambachtslieden. Dat kan oplopen tot een half miljoen vacatures.....Vanwege vergrijzing en te weinig nieuwe instroom dreigt er een groot tekort aan ambachtsmensen in de komende tien jaar. Schattingen lopen uiteen van 250.000 tot bijna een half miljoen vacatures. Het gaat om vakkundig, handmatig en geschoold werk, dat voornamelijk in de praktijk is geleerd en waarbij de nadruk ligt op vaardigheid. Volgens onderzoek van het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE, het kenniscentrum voor en over ambachten) is er in 2025 een tekort van 485.000 vakmensen, van zadelmakers tot vioolbouwers en van pedicures tot banketbakkers.'
    Bron: NRC.nl - 25-11-2015.

  • 'Technologische trends zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie en toepassingen van virtual reality zorgen voor grote veranderingen in de komende decennia, maar er is ook een andere trend. De economie wordt deels weer ambachtelijker, constateert trendwatcher Adjiedj Bakas. De aandacht voor de circulaire economie en hergebruik van oude spullen geeft ambachtelijke beroepen een impuls. Daarbij is het volgens Bakas ook zo dat een deel van de ambachtelijke beroepen beter bestand is tegen ‘robotisering’ dan sommige banen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening. “Een beginnende loodgieter verdient in Amsterdam nu al meer dan een bekende jurist. En dat is terecht, het is werk dat niet door een computer kan worden overgenomen.”'
    Bron: businessinsider.nl - 14-12-2021.


Engels: craft economy.


Zie ook: arbeid, arbeidsintensief, oude economie, secundaire sector, vacature, ambachtelijk bier. Vergelijk: kenniseconomie, platformeconomie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet