dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
pay-or-okay
Een door Meta - het moederbedrijf van Facebook en Instagram - in ... >>
 Vandaag 19-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 reconciliatie
4 penny wise, pound foolish
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
18-04interne markt
18-04bitcoin halving
18-04vermogenswinstbelastin...
18-04pay-or-okay
18-04beleidsdekkingsgraad
18-04schaduwhandel
18-04benchmark
18-04nowcasting
18-04GDPNow
18-04phishing
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

staatskapitalisme


Een economie die overwegend kapitalistisch is, maar waarin de staat controle heeft over vitale sectoren. De staat is ook de dominante kapitaalhouder, in tegenstelling tot een vrijemarkteconomie waar het kapitaal in handen is van de particuliere ondernemers.
De term wordt vaak gebruikt voor de Chinese vorm van kapitalisme, die onder Deng Xiaoping (partijleider 1978 - 1989) werd geïntroduceerd. De hervormingen van Deng en zijn bondgenoten hebben China geleidelijk losgemaakt van de planeconomie en de maoïstische ideologieën, het land opengesteld voor buitenlandse investeringen en technologie, en de enorme beroepsbevolking op de wereldmarkt gebracht, waardoor China een van de snelst groeiende economieën ter wereld is geworden.

Voorbeeld

  • 'De zegeningen van staatskapitalisme voor banken - Directe invloed van de staat op het beleid van banken is blijvend nodig om deze sector weer maatschappelijk gezond te maken. Jan Zonneveld en Frank Jan de Graaf brengen de zegenende invloed van 'staatskapitalisme' voor banken over de afgelopen tien jaar in kaart. Het gaat dan om winst op punten als corporate governance, vervulling van maatschappelijke taken, compliance en ethische kwesties.'
    Bron: MeJudice Nieuwsbrief - 06-10-2016.

  • 'Tijdens de culturele revolutie deed het Chinese volk, onder het bezielende leiderschap van Mao een bijna geslaagde poging tot collectieve zelfvernietiging. Deng Xiaoping gooide het roer na deze rampzalige episode in de Chinese geschiedenis om met de vestiging van het staatskapitalisme, al heette het “socialisme met Chinese karakteristieken”. En in weerwil van communistische beginselen werd het adagium “to get rich is glorious”, waarbij het nadrukkelijk was toegestaan dat sommigen eerder rijk zouden worden dan anderen. Sterker nog, dat laatste was essentieel want achterblijvers konden dan later een inhaalbeweging maken en ook rijk worden. …….Dat beleid was onvoorstelbaar succesvol. Nooit eerder in de menselijke geschiedenis beleefden zoveel mensen over een periode van 40 jaar zo’n significante verbetering van hun levensstandaard. Voor de wereldeconomie, en daarmee voor beleggers, heeft de groei in China evenzeer een enorme invloed gehad.'
    Bron: Fondsnieuws.nl, column Han de Jong - 25-10-2021.


Engels: state capitalism.


Zie ook: rode kapitalisme, socialistische markteconomie, centraal geleide economie. Vergelijk: centraal geleide economie, marktwerking, vrijemarkteconomie, marktkapitalisme, zonnebloemkapitalisme.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet