dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
memecoin
Een memecoin is een cryptocurrency die is gemaakt met het doel een ... >>
 Vandaag 28-04-2024
21836 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Public Company Accountin...
2 sms ff bondige clips
3 oversight
4 laaghangend fruit
5 memecoin
 Thema's
 Recent verbeterd
26-04oversight
26-04Public Company Account...
26-04Congressional Oversigh...
26-04Office of Federal Hous...
26-04Blauwe Vrijdag
26-04belastingaangiftestres...
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt


Nederland: een arbeidsmarktindicator van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), die berekent hoe ruim of krap de arbeidsmarkt is, de arbeidsmarktspanning.
De UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt wordt berekend door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een uitkering in het kader van de Werkloosheidswet (WW) met een verstreken WW-duur van minder dan zes maanden. Deze grootheden worden gebruikt als benadering van de openstaande vraag en direct beschikbaar aanbod.
De Spanningsindicator Arbeidsmarkt kan een getal opleveren tussen 0 en oneindig. Hoe hoger het getal, hoe hoger de spanning op de arbeidsmarkt voor werkgevers. Bij een indicator van 0 is de arbeidsmarkt zeer ruim, want er zijn geen openstaande vacatures en wel kortdurend werklozen. Bij veel openstaande vacatures ten opzichte van het aantal kortdurend werklozen is de arbeidsmarkt zeer krap. Dat is gunstig voor werkzoekenden.
Door een tijdreeksanalyse uit te voeren zijn de grenzen bepaald. Er wordt uitgegaan van een indeling in vijf categorieën: zeer ruim, ruim, gemiddeld, krap en zeer krap. De indeling en typeringen zijn als volgt: 0 tot 0,25: zeer ruim; 0,25 tot 0,67: ruim; 0,67 tot 1,5: gemiddeld; 1,5 tot 4,0: krap; 4,0 of meer: zeer krap.

Voorbeeld
'De spanning op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 weer licht toegenomen. Het landelijke spanningsniveau ligt nog maar net onder het niveau van een zeer krappe arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de UWV-spanningsindicator. Van alle werkende Nederlanders werkt nu 82% in een beroepsgroep waar momenteel krapte is. ........De spanningsindicator van UWV berekent de krapte op de arbeidsmarkt door het aantal openstaande vacatures af te zetten tegen het aantal WW’ers met een verstreken uitkeringsduur van minder dan 6 maanden. Hoe meer vacatures per WW’er, des te hoger de arbeidsmarktspanning. Vanaf een waarde van 1,5 spreken we van een ‘krappe’ arbeidsmarkt. Een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt ontstaat bij een waarde van 4 of hoger. In het vierde kwartaal van 2021 was de waarde 3.7. In het derde kwartaal van 2021 was het 3.4.'
Bron: UWV - 24-03-2022.


Zie ook: arbeidsmarkt, vraag, aanbod, arbeidsmarktindicator, krappe arbeidsmarkt, knelpuntberoep, tijdreeks, conjunctuurindicator, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter U.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet