dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 showstopper
5 Dogs of the Dow
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

brede welvaart


Vaak wordt voor de ontwikkeling van welvaart gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp). Maar, het bbp per capita is een slechte (te enge) maatstaf voor welvaartsontwikkeling. Brede welvaart is breder dan alleen materiële vooruitgang (welstand en productiegroei), dus meer dan economische groei.

Bij brede welvaart gaat het ook om welzijn, om zaken als sociale vooruitgang, inkomensgelijkheid, vrije tijd, gezondheid, onderwijs en een goede kwaliteit van de leefomgeving (ruimtelijke en milieukwaliteit). Zie in dit verband ook het begrip 'economie van het geluk'.

Er zijn inmiddels andere indicatoren ontwikkeld, waarbij wordt gekeken naar de verschillende dimensies van welvaartsontwikkeling, zoals economische, ecologische of sociale aspecten, en daarmee samenhangend ook duurzame ontwikkeling en groene groei.

Sommige indicatoren betrekken niet of niet alleen kwantitatieve componenten, die ook in geld uit te drukken zijn, maar ook kwalitatieve data.
Enkele voorbeelden van indicatoren die pogen de brede welvaart (of belangrijke aspecten daarvan) proberen te meten:

Ook het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet de brede welvaart en gebruikt hiervoor een hele waaier (ruim 40) van indicatoren.

Voorbeeld
'Nederlandse steden staan vaker onderaan de ranglijst van de zogeheten brede welvaart dan plattelandsgemeenten. Weliswaar is de materiële welvaart in steden groter, maar het is er vaak minder schoon en veilig. En de inwoners zijn over het algemeen minder gezond dan in plattelandsgemeenten. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het eerst dat onderzoek naar brede welvaart op regionaal niveau is uitgevoerd.'
Bron: Nu.nl - 30-11-2020.


Zie ook: welvaart, monitor brede welvaart, economie van het geluk, bruto nationaal product, welzijn, menselijk kapitaal, sociaal kapitaal, natuurlijk kapitaal, bruto nationaal geluk, Happy Planet Index, Human Development Index, Gross National Happiness index, Gallup's Global Wellbeing, World Happiness Report, Better Life Index, Brede Welvaartsindicator, Legatum Prosperity Index, Monitor Brede Welvaart, Welvaart in coronatijd, Social Progress Index, Mercer's Quality of Living index, Global Entrepreneurship Monitor, World Press Freedom Index, Corruption Perceptions Index, Millenniumdoelstellingen, menselijk kapitaal, sociaal kapitaal, slow money, sociaal bankieren, arbeidsomstandigheden, basisinkomen, basisbaan, duurzaamheid, rentmeesterschap, degrowth, nieuwe normaal, balanseconomie, balansburger, ontwikkelingsland, levensstandaard, sociale zekerheid, verzorgingsstaat. Vergelijk: welvaart, affluenza, groeiverslaving.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet