dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
voorjaarsnota
Nederland: in de voorjaarsnota informeert de minister van ... >>
 Vandaag 16-04-2024
21827 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 FV
4 excasso
5 proprietary trading
 Thema's
 Recent verbeterd
15-04voorjaarsnota
15-04meevaller
15-04Monetary Policy Commit...
15-04beleidscomité
15-04plakkerige inflatie
15-04schaduwhandel
15-04flexibilisering van de...
15-04onderkant van de arbei...
15-04Nederlandse Prijs voor...
15-04Wet van Moore
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

lege vennootschap


Ook: lege huls, lege BV, lege beurshuls.
Een vennootschap die op papier bestaat, maar die geen operationele activiteiten (meer) ontplooit en vaak nauwelijks of geen activa meer heeft.
Ook wordt wel gezegd: de onderneming (vennootschap) 'ligt op de plank'. Een lege vennootschap wordt ook wel een 'lege huls' genoemd; indien de onderneming ook nog beursgenoteerd is, wordt ook gesproken over een beurshuls of lege beurshuls gesproken (Engels: shell company).

Een lege vennootschap wordt soms omgevormd tot investeringsvehikel en dan naar de beurs gebracht. Eerst wordt dan geld opgehaald bij beleggers.
Pas als dat bedrag binnen is, en de beursnotering een feit, wordt nagedacht over een geschikte bestemming voor het binnengehaalde kapitaal. Er wordt in dat geval ook wel gesproken over een special purpose acquisition company (SPAC) of blank-check company.
Investeren in lege beurshulzen heeft de laatste jaren opgang gemaakt. Voor bedrijven heeft het gebruik van lege vennootschappen als voordeel naar de beurs te kunnen gaan zonder alle gebruikelijke inspanningen en formaliteiten, zoals dure zakenbank inhuren, een uitgebreide prospectus opstellen, of een roadshow maken langs beleggers.

Voorbeeld

  • 'Management Share krijgt nieuw leven - De lege beurshuls Management Share heeft eindelijk een partij gevonden die de notering wil gebruiken om activiteiten onder te brengen. Quattro Capital, ontwikkelaar, exploitant en investeerder betreffende duurzame energieprojecten, is van plan om een belang van 80,35% in het fonds te nemen. De naam 'Management Share' zal veranderd worden in 'New Sources Energy'. '
    Bron: DFT.nl - 05-03-2011.

  • 'Een lege beurshuls met potentie - ........Een beursfonds zonder inhoud klinkt niet meteen als een bijzonder verstandige investering. Er is geen vastgoed, geen personeel en geen voorraad, dus waar betaal je dan eigenlijk voor? Toch is het precies wat de initiatiefnemers van Dutch Star Companies One binnenkort naar de beurs brengen: een volkomen leeg bedrijf. De ambitie is om ergens tussen de 50 en 100 miljoen euro aan kapitaal op te halen. Pas als dat bedrag binnen is, en de beursnotering een feit, wordt nagedacht over een geschikte bestemming.'
    Bron: NRC - 10-09-2017.

  • 'Miljardair Richard Branson brengt zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic onder in een lege beurshuls – en haalt zo 800 miljoen dollar op om zijn strijd met rivalen Jeff Bezos en Elon Musk te kunnen volhouden. ....Branson, die toeristen voor 250.000 dollar een tripje door de ruimte aanbiedt, haalt geen geld op door nieuwe aandelen uit te geven, zoals bij de meeste beursgangen. Hij laat zijn bedrijf voor 49 procent overnemen door een lege beurshuls: Social Capital Hedosophia Holdings, opgericht door voormalig Facebook-manager Chamath Palihapitiya.'
    Bron: NRC - 15-07-2019.


Engels: shell corporation, shell company.


Zie ook: vennootschap, omgekeerde beursgang, omgekeerde overname, winstvennootschap, verliesvennootschap, special purpose acquisition company, blank check company, blank check IPO, blanco cheque, schermvennootschap. Vergelijk: slapende vennootschap, omgekeerde beursgang.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter L.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet