Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
toeslagenaffaire
Nederland: In 2019 en 2020 is er in de media en in de Tweede Kamer ... >>
 Vandaag 16-01-2021
20545 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 toeslagenaffaire
2 International Bank Accou...
3 POTUS
4 kinderopvangtoeslag
5 Dogs of the Dow
 Thema's
 Recent verbeterd
16-01platformwerk
16-01klusjeseconomie
16-01begrotingstekort
16-01BlackRock
16-01hoogfrequente data
16-01Snelle indicatoren Goe...
16-01business case
16-01levenslooponzekerheid
16-01flexibilisering van de...
16-01platformeconomie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6onder embargo
7o/g
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

asymmetrische schok


Een gebeurtenis die ene economie (land, regio, handelsblok, enzovoorts) treft en andere niet (of daar andere gevolgen heeft). Of die het ene deel van een valutablok wel treft en een ander deel niet of op een andere wijze beïnvloedt.

Een economische schok is een plotselinge en vaak onverwachte verandering in een economische variabele die een economie, regio of economische sector uit zijn 'normale' cyclus duwt.
Als de schok symmetrisch is, zal hij alle economieën, regio's of sectoren in gelijke mate treffen. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn bij een algemene wereldwijde recessie: het effect is dan overal redelijk uniform.
Als de schokken asymmetrisch zijn, zullen ze niet alle sectoren of regio's in gelijke mate treffen. Er ontstaat divergentie. Asymmetrische schokken hebben doorgaans slechts gevolgen voor één land in een geografische regio.
Zo heeft een snelle stijging van de olieprijs in Texas en Alaska een positief, maar in California een negatief effect.
De ineenstorting van de Argentijnse peso in 2002 (de tangocrisis) heeft Spanje veel meer getroffen dan enig ander land in de eurozone. Dit was te wijten aan de historische, culturele en vooral zakelijke banden tussen Spanje en Argentinië. Ten tijde van de ineenstorting van de peso behoorden Spaanse bedrijven tot de grootste investeerders in Argentinië.
De opkomst van Apple en het succes van de iPhone hadden een zeer grote invloed op Finland vanwege het grote aandeel (de grote bijdrage) van telecomproducent Nokia in (aan) de Finse economie.

Voorbeeld

  • 'De eurozone is echter geen optimale muntunie. Daarvoor zijn arbeidsmobiliteit en prijs- en loonflexibiliteit niet groot genoeg, terwijl de structurele verschillen juist te groot zijn. Hierdoor kunnen asymmetrische schokken tot economische divergentie leiden en negatieve externe effecten veroorzaken. Hetzelfde is zelfs mogelijk bij symmetrische schokken, omdat grote structurele verschillen, onder andere in arbeidskosten, de balanskwaliteit van de banksector en de schuldgraad, voor sterk uiteenlopende reacties kunnen zorgen. Voor de stabiliteit van de unie is het daarom belangrijk dat het risico op schokken gedeeld wordt.'
    Bron: ESB - 25-10-2017.

  • 'De internationale conjuncturele samenhang is normaal gesproken groot, maar divergentie treedt op wanneer landen door verschillende schokken worden beïnvloed. In het jargon van economen heet dat een ‘asymmetrische schok’. Voor het verdere verloop van de conjunctuur is dit relevant. Wanneer alle landen tegelijk stevig krimpen, ondervindt geen enkele economie ’hulp van buiten’. Nu de Aziatische regio stevig herstelt, en de VS ook beter presteert dan Europa kunnen wij via het exportkanaal wellicht wat groei realiseren.'
    Bron: crystalcleareconomics.nl, Han de Jong - 30-10-2020.


Engels: asymmetric shock.


Zie ook: schok, K-vormig herstel.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet