dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
bewaarneming
 Vandaag 15-10-2019
19595 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7o/g
8out-of-pocket kosten
9onder embargo
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
14-10Nobelprijs voor econom...
14-10datakapitalisme
14-10data-economie
14-10valutapact
14-10digitale centralebankm...
14-10Tinbergen, Jan
14-10Thaler, Richard H.
14-10betalingstermijn
14-10betaaltermijn
14-10debiteurenbeheer
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

transfer pricing


Ook: transferpricing. Interne verrekenprijzen voor levering van goederen, diensten of rechten binnen aan elkaar geliëerde ondernemingen, zoals bijvoorbeeld gehanteerd tussen diverse werkmaatschappijen of business units binnen een groep van bedrijven, een concern.
Die bedrijven kunnen in verschillende landen gevestigd zijn. Door die prijs hoog of laag te leggen, kan meer winst in het ene of andere land worden gecreëerd. Winst kan worden verschoven naar landen waar de belasting het laagst is.

Bedrijven binnen een groep sturen vanuit landen met lage belastingtarieven facturen naar groepsvestigingen met hoge tarieven. Zo verschuift de winst vanuit landen met hogere tarieven naar landen met lagere tarieven, waardoor de effectieve belasting van de groep omlaag gaat. De fiscus treedt op door te controleren of dergelijke transacties wel een zakelijk karakter hebben (en niet winstverschuiving als doel hebben).

Voorbeeld
'‘Heineken maakt voor transfer pricing gebruik van dochteronderneming Ibecor [International Beverages Corporation, red.], een inkoopkantoor in Brussel dat wordt ingezet bij de levering van grondstoffen, machines en onderdelen aan de Afrikaanse brouwerijen van Heineken. Dat is een bijzonder winstgevend bedrijf met, vorig jaar, een winst van 56 miljoen euro op een omzet van 60 miljoen. Volgens de OESO moeten ondernemingen binnen één concern elkaar prijzen rekenen die vergelijkbaar zijn met de prijzen die ze buitenstaanders zouden vragen. Dat heet het arm’s length-principe. Je zou dus geen hele hoge of lage prijs moeten rekenen, want zo kun je de winst verschuiven naar plekken waar je de minste belasting betaalt.'
Bron: FTM.nl - 23-11-2015.

Er bestaan richtlijnen om die 'transferprijzen' te bepalen; het navolgen van deze richtlijnen wordt gecontroleerd door de fiscus. Bij die controle wordt onder andere gebruik gemaakt van datamining; hierbij wordt een risicoanalyse gemaakt van de verschillende bedrijven. Sterk fluctuerende of afwijkende winstmarges springen daarbij in het oog, maar ook betalingen aan fiscale vluchtlanden leiden tot een hogere kans op controle. Op basis van die analyse worden vennootschappen geselecteerd voor controle.


Zie ook: verrekenprijs, interne verrekenprijs, ruling, advance pricing agreement, advance tax ruling, base erosion and profit shifting, belastingontwijking, winstmarge, winstverschuiving, winstdrainage, belastingparadijs.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet