Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
buy the dips
 Vandaag 25-02-2020
19898 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 techlash
3 rentmeesterschap
4 middeninkomen
5 AFM-mannetje
 Thema's
 Recent verbeterd
24-02Chindependence
24-02buy the dips
24-02momentumstrategie
24-02fee-earners
24-02identificatiestorting
24-02force majeure
24-02arbeidsmigrant
24-02gouden standaard
24-02metalisme
24-02beschikbare premierege...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

Nederlandsche Participatie Exchange


Afgekort: NPEX.

Elektronisch handelsplatform (in mei 2009 opgericht en gevestigd in Den Haag) voor ondernemingen uit het MKB.
Die kunnen tegen relatief lage kosten en zonder al te veel belemmeringen een 'notering' verkrijgen aan de NPEX; wel is een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) goedgekeurd prospectus noodzakelijk.
De beurs voorziet in een behoefte omdat banken vaak zeer terughoudend zijn met het verstrekken van financieringen aan deze sector.
Na de 'notering' vindt handel (in de toegelaten effecten aandelen, obligaties, participaties, cv 's, enzovoorts) plaats via een soort veiling: de verkoper vraagt een prijs, gedurende een bepaalde termijn kunnen geïnteresseerden dan bieden. Het hoogste bod wint; als dat lager is dan de vraagprijs hoeft de verkoper daar niet op in te gaan.
In sommige gevallen is de uitgevende instelling verplicht het aanbod op te kopen op een gedefinieerde prijs, meestal de intrinsieke waarde op dat moment.
Sinds oktober 2010 worden via de NPEX ook de aandelen van de zogenoemde incourante markt verhandeld.
NPEX is weinig succesvol en in november 2017 werd de handel stilgelegd. Een nieuwe start is aanstaande nu (juni 2018) de Nederlandse staat een lening heeft omgezet in aandelen en met behulp van een nieuwe investeerder een herstructurering heeft plaatsgevonden.

Voorbeeld
‘Maar sinds kort zit NPEX in de hoek waar de klappen vallen. In totaal haalden bedrijven als De Vegetarische Slager, restaurantketen Wagamama en kledingketen The Society Shop €55 mln op via deze beurs. Maar in november werd de handel in die leningen en aandelen plots stilgelegd op last van de AFM. Het bedrijf beschikte niet over de juiste papieren en kreeg pas in de eerste week van april de benodigde vergunning. Die timing is opmerkelijk. Want vlak voor het verstrekken van de vergunning werd de lening omgezet in aandelen, blijkt nu. Zo daalde de schuldenberg van NPEX. Dat zette de deur open voor de blijkbaar broodnodige nieuwe financier. Dat is Jan Kluft. Hij investeerde eerder in vergelijkingssite Independer, BinckBank en was aandeelhouder van videobedrijf Zoomin. Ook Kluft drong aan op de schuld-voor-aandelenruil. Hij wil niet zeggen hoe groot zijn minderheidsbelang is en hoeveel geld hij in het beursbedrijf stak. 'Maar het is genoeg om NPEX de winter door te helpen.'
Bron: FD - 27-06-2018.

Internet: www.npex.nl/.


Zie ook: markt, schaduwmarkt, handelsplatform, toelatingseisen, babybeurs. Vergelijk: Incourante Markt, Alternext, Parallelmarkt, SecondMarket, babybeurs, schaduwmarkt.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter N.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet