dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
digitale collectezak
 Vandaag 20-03-2019
19042 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
20-03Algemene Rekenkamer
20-03Financieel Jaarverslag...
20-03staatsbalans
20-03CW
20-03Comptabiliteitswet
20-03FJR
20-03diigitaal collecteren
20-03digitale collectezak
20-03terugbetaalapp
20-03pinbus
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

acceptgiro


De acceptgiro is een bekend en breed geaccepteerd betaalmiddel in Nederland. Een acceptgiro is een gestandaardiseerde, voorbedrukte en gepersonaliseerde betaalopdracht die wordt gebruikt voor het innen van geldbedragen. Het succes van de acceptgiro is te verklaren door de eenvoud in het gebruik.

De acceptgiro is een landelijk gestandaardiseerd formulier dat door de ontvanger van een betaling (crediteur) aan de betaler (debiteur) wordt gestuurd om de betaling te vereenvoudigen. De naam en het rekeningnummer van de ontvanger zijn al op het formulier aangegeven, en vaak ook het te betalen bedrag, de naam van de betaler en het bankrekeningnummer. Als deze niet al zijn ingevuld, moeten ook het bedrag, de naam en rekeningnummer van de betaler nog worden ingevuld.
In het verleden hoefde de betaler in het eenvoudigste geval alleen zijn handtekening te zetten en het formulier per post te versturen naar de bank, die dan zorgde voor de verwerking.

De acceptgiro is altijd heel populair geweest vanwege het gebruiksgemak voor de betaler en de betalingsgarantie voor de ontvangende partij: een bijgeschreven bedrag kan iniet meer worden teruggeboekt. Door de opkomst van het elektronisch bankieren heeft de papieren acceptgiro zijn gemaksfunctie deels verloren.

Op 1 juli 2013 werd de IBAN-acceptgiro geïntroduceerd, een acceptgiro die geschikt gemaakt is voor het gebruik van IBAN (zie: International Bank Account Number). Die vervangt de huidige euro-acceptgiro, zoals de Europese SEPA-wetgeving voorschrijft. De euro-acceptgiro wordt op 1 februari 2014 helemaal afgeschaft. De Nederlandse banken spraken af dat de IBAN-acceptgiro tot 1 januari 2019 zou blijven bestaan, maar in mei 2017 werd die termijn verlengd.

Voorbeeld
'Vanaf 1 januari 2019 zouden er geen acceptgiro's meer verwerkt worden, maar die einddatum is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft Currence, het bedrijf achter de acceptgiro, besloten. Goede doelen en sommige consumenten blijken de acceptgiro nog relatief veel te gebruiken. In 2016 werden er nog 19 miljoen stuks verwerkt. Dat waren er wel 21 procent minder dan in 2015.'
Bron: ANP - 19-05-2017.


Zie ook: betalingsverkeer, betaalmiddel, Currence, Betaalvereniging Nederland, IBAN-acceptgiro, laagwaardig betalingsverkeer. Vergelijk: automatische incasso, chipknip.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet