Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
corona-obligaties
 Vandaag 02-04-2020
19979 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 transferunie
4 A- en B-aandelen Royal D...
5 eurobond
 Thema's
 Recent verbeterd
01-04pintransactie
01-04staartrisico
01-04Financial Conditions I...
01-04eurobond
01-04garant staan
31-03Centraal Insolventiere...
31-03betalingstermijn
31-03Tijdelijke Noodmaatreg...
31-03coulanceregeling
30-03zwarte zwaan
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

steward ownership


Steward ownership is een manier om eigendom van een bedrijf vorm te geven. De kern van steward ownership is dat een bedrijf ‘van zichzelf’ is en bestaat om zijn missie te dienen.

Veel ondernemingen hebben winstmaximalisatie en de maximalisatie van aandeelhouderswaarde voorop staan. Bij 'steward owned' bedrijven is dat niet het geval. Wat steward owned bedrijven gemeen hebben is dat dergelijke doelstellingen hooguit een middel om een ander hoger, primair doel te bereiken. Dat doel - de missie - staat op de eerste plaats en kan van bedrijf tot bedrijf verschillen. Voorop staat de missie van het bedrijf (ondernemingsdoel), en winst is nodig om die waar te maken (een middel). Winst wordt vooral geherinvesteerd, of gedoneerd aan een passend doel.

Steward owned bedrijven willen niet overgeleverd zijn aan de grillen van externe partijen met kortetermijnbelangen en belangen die niet stroken met het ondernemingsdoel. De controle over het management, de ondernemingsstrategie en de belangrijkste operationele besluitvorming is aan mensen binnen of nauw geliëerd aan de organisatie. Stemrecht en dividendrecht zijn gescheiden. Zeggenschap is alleen voor degenen met een actieve en verantwoordelijke rol in het bedrijf. Investeerders en aandeelhouders hebben geen inspraak.
Steward owned bedrijven zijn 'van zichzelf'. De bedrijven zijn daarom geheel of grotendeels in handen van een stichting, trust of een club, die verantwoordelijk is voor het vasthouden aan de langetermijndoelstellingen. De mensen die het bedrijf leiden zijn 'stewards', mensen die zich actief dienstbaar opstellen om het ondernemingsdoel te bereiken (dit is zeer ongebruikelijk voor veel bedrijven, waar de controle in handen is van aandeelhouders, waaronder moederbedrijven en private equity-bedrijven). Stewards dragen (tijdelijk) de zorg voor een organisatie. Stewards hebben het formele zeggenschap in handen dat normaal gesproken bij aandeelhouders ligt, maar ontvangen geen van de financiële baten van aandeelhouderschap.

Er zijn overeenkomsten tussen steward owned bedrijven en familiebedrijven: continuïteit staat voorop en de loyaliteit van werknemers is groot. Anders is echter dat het bedrijf bij overlijden van de steward niet naar diens erfgenamen gaat.

Het principe van steward ownership is op zich niet nieuw en lijkt sterk op de traditionele Europese bedrijven, zoals in het Rijnlands model.

Voorbeeld
'De constante jacht op economische groei en de hijgerigheid van het aandeelhouderskapitalisme krijgen de laatste jaren groeiende kritiek. .....Het kan ook anders. Een groeiende groep bedrijven experimenteert met nieuwe modellen: weg van hebzucht en kortetermijndenken. Want, zo vinden zij, een bedrijf hoort geen object van speculatie te zijn, maar is er om zijn missie, medewerkers en klanten te dienen – niet voor maximaal economisch gewin. Daarom kiezen ze voor steward ownership.'
Bron: NRC - 02-08-2019.


Zie ook: rentmeester, rentmeesterschap, geduldig kapitaal, zeggenschap, stemrecht, inclusief kapitalisme, balanseconomie. Vergelijk: familiebedrijf, stakeholder value benadering, shareholder value benadering, aandeelhouderswaarde, aandeelhoudersactivisme, aandeelhouderskapitalisme, Stewardship Code for Institutional Investors.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet