dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
vakantiegeld
 Vandaag 21-05-2019
19152 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-05groene obligatie
21-05Invest-NL
21-05 Bananasplit-kartel
21-05paradijsbelasting
20-05Three way Banana-split...
20-05belastingparadijs
13-05staartbelegging
10-05Taoiseach
07-05dry powder
07-05kapitaalmobiliteit
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

private equity


Afgekort: PE.

Private equity betekent letterlijk 'privaat vermogen'. Het is een beleggingsfonds dat gefinancierd is met geld dat aangetrokken is bij private partijen. Het beleggingsfonds en de deelnemingen van het private equity fond zijn niet op een beurs genoteerd.
Anders gezegd, een dergelijk fonds heeft deelnemingen (beleggingen), meestal langdurig, in het aandelenkapitaal van niet-beursgenoteerde ondernemingen.
De investeerders die dit aandelenvermogen leveren zijn ook actief betrokken bij beleid en strategie van de onderneming.

Private equity kan weer worden onderverdeeld in twee categorieën:

  • Allereerst is er durfkapitaal, de participatie in startende en jonge bedrijven die nog niet volgroeid zijn om via de beurs te kunnen worden verhandeld. Deze categorie wordt meestal venture capital genoemd.

  • De tweede categorie betreft de leveraged buy-out: het overnemen van gevestigde bedrijven die worden gefinancierd met vreemd vermogen (leningen). Deze categorie wordt ook wel met buy-outs aangeduid.


Een investering in private equity kan uiteenlopen van enkele miljoenen euro’s tot een leveraged buy-out van vele miljarden, waarbij alle aandelen van een beursgenoteerde onderneming zijn betrokken.

De private equity huizen ontvangen hun kapitaal van private partijen, doorgaans grote beleggers, zoals banken en institutionele beleggers.

Private equity wordt onder meer ingezet bij de financiering van (door-)groei van ondernemingen, verzelfstandiging van bedrijven of bedrijfsonderdelen (buy-out), voortzetting van een bedrijf met nieuwe aandeelhouders, overbruggingsfinanciering (bijvoorbeeld voorafgaand aan een beursgang) en herstructurering (turn-around).

Waar een overname met een relatief hoog bedrag aan leningen (die op de balans en het resultaat van het overgenomen bedrijf drukken) werd gefinancierd heeft dat in een neergaande economie tot grote problemen bij die bedrijven geleid. Ook is er grote maatschappelijke kritiek op die werkwijze en wordt onderzocht in hoeverre men de fiscale bevoordeling van die schuld kan beperken.


Zie ook: public equity, durfkapitaal, aandeel, vermogen, financiering, ondernemingsfinanciering, bedrijvenopkopers, aasgierfonds, financiële sprinkhanen, schaduwbank, start-up, buy-out, turn-around, buy-and-build strategie, debt to own, club deal, overname, biedingsbericht, beursexit. Vergelijk: hedge fund, venture capital.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet