dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 corporate
4 excasso
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

private equity


Afgekort: PE.

Private equity betekent letterlijk 'privaat vermogen'. Het is een beleggingsfonds dat gefinancierd is met geld dat aangetrokken is bij private partijen. Het beleggingsfonds en de deelnemingen van het private equity fond zijn niet op een beurs genoteerd.
Anders gezegd, een dergelijk fonds heeft deelnemingen (beleggingen), meestal langdurig, in het aandelenkapitaal van niet-beursgenoteerde ondernemingen.
De investeerders die dit aandelenvermogen leveren zijn ook actief betrokken bij beleid en strategie van de onderneming.

Private equity kan weer worden onderverdeeld in twee categorieën:

  • Allereerst is er durfkapitaal, de participatie in startende en jonge bedrijven die nog niet volgroeid zijn om via de beurs te kunnen worden verhandeld. Deze categorie wordt meestal venture capital genoemd.

  • De tweede categorie betreft de leveraged buy-out: het overnemen van gevestigde bedrijven die worden gefinancierd met vreemd vermogen (leningen). Deze categorie wordt ook wel met buy-outs aangeduid.


Een investering in private equity kan uiteenlopen van enkele miljoenen euro’s tot een leveraged buy-out van vele miljarden, waarbij alle aandelen van een beursgenoteerde onderneming zijn betrokken.

De private equity huizen ontvangen hun kapitaal van private partijen, doorgaans grote beleggers, zoals banken en institutionele beleggers.

Private equity wordt onder meer ingezet bij de financiering van (door-)groei van ondernemingen, verzelfstandiging van bedrijven of bedrijfsonderdelen (buy-out), voortzetting van een bedrijf met nieuwe aandeelhouders, overbruggingsfinanciering (bijvoorbeeld voorafgaand aan een beursgang) en herstructurering (turn-around).

Waar een overname met een relatief hoog bedrag aan leningen (die op de balans en het resultaat van het overgenomen bedrijf drukken) werd gefinancierd heeft dat in een neergaande economie tot grote problemen bij die bedrijven geleid. Ook is er grote maatschappelijke kritiek op die werkwijze en wordt onderzocht in hoeverre men de fiscale bevoordeling van die schuld kan beperken.

Voorbeeld

  • 'Van trampolineparken (Jumpsquare) tot koopjesketens (Action) en van dierenartsen (DierenDokters) tot kinderopvang (Partou), private equity is in Nederland alom aanwezig. U heeft er mogelijk een telefoonabonnement (T-Mobile) en koopt er uw onderbroeken en sokken (Hema). Er is zelfs een gerede kans dat u ervoor werkt, want private equity bezit in Nederland bijna duizend bedrijven. Het geld dat beleggers in Nederlandse private-equityfondsen staken, is in de afgelopen vijf jaar met 50% toegenomen, tot €27,5 mrd. Nergens anders in Europa werd vorig jaar verhoudingsgewijs zoveel geïnvesteerd door private equity als in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het FD, dat als eerste de omvang van de sector in kaart bracht.
    Bron: FD - 21-07-2023.

  • 'Ook op de financiële markten is een stoelendans gaande, alleen heet het daar private equity. De werkwijze van private equity is simpel: je koopt een bedrijf, stopt er een hoop schuld in, schrapt kosten, verhoogt de prijzen en laat onderhoud achterwege. Et voilà, de winst schiet omhoog. Sommige van deze maatregelen hebben een negatief effect voor de winstgevendheid op de langere termijn. Maar ja, dan hebben deze partijen het bedrijf alweer doorgeschoven naar een volgende eigenaar.'
    Bron: BNR, column Corné van Zeijl - 15-07-2022.



Zie ook: public equity, durfkapitaal, aandeel, vermogen, financiering, ondernemingsfinanciering, bedrijvenopkopers, aasgierfonds, financiële sprinkhanen, schaduwbank, start-up, buy-out, turn-around, buy-and-build strategie, debt to own, club deal, overname, biedingsbericht, beursexit, hybride strategie. Vergelijk: hedge fund, venture capital.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet