dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
antisponsor
Partij die niet optreedt als (financiële) sponsor van een bepaald ... >>
 Vandaag 27-11-2022
21460 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 plomo o plata
3 permacrisis
4 Black Friday
5 polycrisis
 Thema's
 Recent verbeterd
26-11ontnemingswetgeving
26-11ontneming
26-11plukze-wetgeving
26-11polycrisis
26-11permacrisis
24-11allnighter
24-11old boys network
24-11ouwe jongens krentenbr...
23-11Gifting Friday
23-11Black Friday
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3debt service coverage ra...
4onder embargo
5out-of-pocket kosten
6excasso
7arm's length-beginsel
8reconciliatie
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

there is no alternative


Afgekort: TINA.

Er is geen alternatief. Uitdrukking - maar met name ook een afkorting - die in verschillende verbanden wordt gebruikt om aan te geven dat er voor een bepaalde situatie geen oplossingsalternatieven voorhanden zijn.
Bijvoorbeeld in de financiële wereld gebruikt om aan te geven dat kleine en grote beleggers door de buitengewoon lage of zelfs negatieve rente gedwongen worden om meer speculatief te beleggen.

Begrip en afkorting zijn oorspronkelijk afkomstig uit 'de stal' van energiereus Shell. Shell maakt al lang gebruikt van scenarioplanning en is ook zeer bekend om het actieve gebruik hiervan bij de bepaling van de ondernemingsstrategie.
Toen Shell in 1995 haar nieuwste Global Scenario's presenteerde, werd daarin het begrip TINA opgevoerd, "There Is No Alternative".

Het uitgangspunt in deze Global Scenario's was dat de wereldontwikkeling wordt gestuwd door drie autonome maar elkaar versterkende elementen, te weten liberalisering, globalisering en technologie-ontwikkeling. Gelijktijdig is er sprake van een groei in onderwijs, welvaart en keuzevrijheid voor grote aantallen wereldburgers. Alles bij elkaar vormt het een machtige en ook niet af te wenden golf van verandering; deze golf van verandering wordt in het Shell-scenarioplanningsjargon samengevat met TINA, There Is No Alternative.

(Noot: interessante informatie over de scenarioplanning van Shell is te vinden op www.shell.com/scenarios.)

Later zijn ook andere personen en organisaties dit begrip gaan omarmen. We zien het begrip ook gebruikt worden in de financiële wereld en financiële markten. Enkele voorbeelden uit diverse publicaties:

  • 'TINA has left the building, maar aandelen blijven favoriet. - De rentestijgingen van de laatste maanden hebben het beeld op de financiële markten volledig doen omslaan. Jarenlang gold het motto There Is No Alternative (TINA) omdat er geen serieuze alternatieven waren voor een belegging in aandelen. Zakenbank Morgan Stanley constateerde echter dat TINA has left the building. Een hogere rente zorgt immers voor alternatieven voor aandelen (obligaties, sparen). Bovendien moeten de bedrijfswinsten tegen een hogere rente verdisconteerd worden, wat tot dalende waarderingen leidt. Daarnaast moeten bedrijven zich tegen een hogere rente financieren wat ook tot minder winst leidt.'
    Bron: Belegger.nl, column Martine Hafkamp - 17-10-2022.

  • 'Ondertussen zijn de waarderingsniveaus van de verschillende aandelenmarkten niet ongunstig.Gezien de lage rente op de obligatiemarkt menen wij dat het adagium van Margaret Thatcher opgeld doet: TINA, oftewel, “There Is No Alternative”.'

  • 'Ik moet weer aan TINA denken maar wat als er steeds minder aandelen komen en die aandelen steeds duurder worden?? Toch heeft TINA gelijk...There Is No Alternative. We zullen en we moeten in aandelen en we hebben al enorme zakken met geld beschikbaar en dan komen ook nog belegde centen weer vrij door overnames....die beurs gaat voorlopig niet naar beneden en als er correcties zijn gebruik ze dan om te kopen (wel kwaliteit en large-caps!!).'


Overigens werd de uitspraak in de jaren 80 ook al gebezigd door Margaret Thatcher; TINA werd zelfs een van haar bijnamen.


Zie ook: scenariodenken, globalisering, zoektocht naar rendement.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet