dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
het witte goud
Benaming die het meeste wordt gebruikt voor asperges. ... >>
 Vandaag 03-07-2022
21331 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 piggyback
3 The Conference Board
4 US Leading Economic Index
5 kerninflatie
 Thema's
 Recent verbeterd
02-07het witte goud
01-07widow-maker
30-06faillissementsgolf
30-06bankendomino
30-06domino-effect
29-06belastingontwijking
27-06beleggingsclub
26-06buy the dips
24-06indexatie
23-06clausule
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9R-squared
10exploitatiekosten
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

there is no alternative


Afgekort: TINA.

Er is geen alternatief. Uitdrukking - maar met name ook een afkorting - die in verschillende verbanden wordt gebruikt om aan te geven dat er voor een bepaalde situatie geen oplossingsalternatieven voorhanden zijn.
Bijvoorbeeld in de financiële wereld gebruikt om aan te geven dat kleine en grote beleggers door de buitengewoon lage of zelfs negatieve rente gedwongen worden om meer speculatief te beleggen.

Begrip en afkorting zijn oorspronkelijk afkomstig uit 'de stal' van energiereus Shell. Shell maakt al lang gebruikt van scenarioplanning en is ook zeer bekend om het actieve gebruik hiervan bij de bepaling van de ondernemingsstrategie.
Toen Shell in 1995 haar nieuwste Global Scenario's presenteerde, werd daarin het begrip TINA opgevoerd, "There Is No Alternative".

Het uitgangspunt in deze Global Scenario's was dat de wereldontwikkeling wordt gestuwd door drie autonome maar elkaar versterkende elementen, te weten liberalisering, globalisering en technologie-ontwikkeling. Gelijktijdig is er sprake van een groei in onderwijs, welvaart en keuzevrijheid voor grote aantallen wereldburgers. Alles bij elkaar vormt het een machtige en ook niet af te wenden golf van verandering; deze golf van verandering wordt in het Shell-scenarioplanningsjargon samengevat met TINA, There Is No Alternative.

(Noot: interessante informatie over de scenarioplanning van Shell is te vinden op www.shell.com/scenarios.)

Later zijn ook andere personen en organisaties dit begrip gaan omarmen. We zien het begrip ook gebruikt worden in de financiële wereld en financiële markten. Enkele voorbeelden uit diverse publicaties:

  • 'So long as we live in the age of TINA, Western capitalism will be able to cope with some instability in the markets. But at what price in terms of economic and social stagnation?'.

  • 'Neoliberalism, necessitarianism and alternatives in Latin America: there is no alternative (tina)?'

  • 'One reason the market could do better than expected, in spite of the bubble, is the TINA factor. (For many people "there is no alternative"). What are most passive investors supposed to do? If they don’t want to invest in business or real estate, basically financial assets are what’s left.'

  • 'Globalisering als meer-omvattend verschijnsel opent echter ook onmiddellijk de vraag naar een meer omvattende dan puur-welvaartstheoretische waardering. Het is kennelijk een proces dat gerelateerd is aan tal van vormen en dimensies van initiërend en reagerend menselijk handelen. Het kan derhalve niet als een ‘neutraal’ of ‘waardenvrij' proces worden gepercipieerd (de slogan TINA , There Is No Alternative, is dan ook veeleer suggestief dan werkelijkheidsgetrouw, ofwel meer ideologisch dan feitelijk gegrond).'

  • 'Ondertussen zijn de waarderingsniveaus van de verschillende aandelenmarkten niet ongunstig.Gezien de lage rente op de obligatiemarkt menen wij dat het adagium van Margaret Thatcher opgeld doet: TINA, oftewel, “There Is No Alternative”.'

  • 'Ik moet weer aan TINA denken maar wat als er steeds minder aandelen komen en die aandelen steeds duurder worden?? Toch heeft TINA gelijk...There Is No Alternative. We zullen en we moeten in aandelen en we hebben al enorme zakken met geld beschikbaar en dan komen ook nog belegde centen weer vrij door overnames....die beurs gaat voorlopig niet naar beneden en als er correcties zijn gebruik ze dan om te kopen (wel kwaliteit en large-caps!!).'


Overigens werd de uitspraak in de jaren 80 ook al gebezigd door Margaret Thatcher; TINA werd zelfs een van haar bijnamen.


Zie ook: scenariodenken, globalisering, zoektocht naar rendement.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet