dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
pay-or-okay
Een door Meta - het moederbedrijf van Facebook en Instagram - in ... >>
 Vandaag 19-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 reconciliatie
4 penny wise, pound foolish
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
19-04vermogenswinstbelastin...
19-04interne markt
19-04beleidsdekkingsgraad
19-04bitcoin halving
19-04buy low, sell high
19-04probeer nooit een vall...
19-04GDPNow
19-04fundamentele analyse
19-04liquidation preference...
19-04liquidatiepreferentie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

globalisering


Letterlijk betekent globalisering: 'verspreid raken over de hele wereld, een mondiaal karakter krijgen'. Het begrip duidt op de toenemende onderlinge verwevenheid van de nationale economieën. De Belgische Italiaan Riccardo Petrella, auteur van het boek 'Grenzen aan de concurrentie' omschrijft globalisering als volgt:

"Globalisering is de toename van het aantal verbindingen tussen de staten en de samenlevingen van de wereld. Op die manier krijgen gebeurtenissen, beslissingen en activiteiten in één deel van de wereld, belangrijke gevolgen voor individuen en gemeenschappen in een andere uithoek van de wereld. Deze trend situeert zich op tal van domeinen van het maatschappelijk leven: economie en financiën, technologie, cultuur, politiek, mentaliteit,…"

Globalisering speelt zich dus niet alleen af op economisch vlak, maar ook daarbuiten, op tal van terreinen.
Op economisch en financieel vlak zijn er veel voorbeelden te geven van globalisering.
In de economie is in de afgelopen decennia een model ontstaan waarin producten zijn samengesteld uit componenten die over de hele wereld zijn gemaakt zodat er lange, complexe waardeketens zijn ontstaan, die gebaat zijn bij open en stabiele handelsrelaties.
Ook is er een sterke verwevenheid tussen internationale financiële markten; de Amerikaanse hypotheekcrisis in 2007-2009 heeft niet alleen in de VS maar wereldwijd gevolgen; als gevolg van de kredietcrisis worden ook veel financiële instellingën in Europa en Azië geraakt, hetgeen ook weer gevolgen kan hebben voor het bedrijfsleven (duurdere kredieten, steeds stringentere voorwaarden voor kredietverlening).
De begrippen 'globalisering', 'internationalisering' en 'mondialisering' worden vaak door elkaar gebruikt.

Voorbeeld
'Globalisering betekent niet veel meer dan dat de aardbol één grote marktplaats is geworden, gefaciliteerd door de heilige drie-eenheid deregulering, privatisering en individuele verdienste. Het resultaat is een door nationale overheden gefaciliteerde, oppermachtige private sector, die vrijuit de wereld afstruint en de krenten uit de pap haalt.'
Bron: Opiniestuk Roxane van Iperen, NRC - 20-09-2016.


Zie ook: multinational, vliegende ganzen model, global village, there is no alternative, open economie, handelsakkoord, productieketen, waardeketen, 24-uurseconomie, next economy, neoliberalisme, liberalisering, deregulering, privatiseren, wereldeconomie, kapitaalstromen, offshoring, topple rate, arbeidsvoorwaarden, arbeidskosten, lagelonenland, global village, human cloud, cloudwerker, microjob, moderne slavernij, sweatshop, job killer, welvaartskloof, verdrukte midden, race to the bottom, sociale dumping, sociale-zekerheidstoerisme, derde industriële revolutie, financialisering, flitskapitaal, fabriek van de wereld, Exportweltmeister, Washington Consensus, World Economic Forum, Occupy Wall Street, Transatlantic Trade and Investment Partnership, Trans-Pacific Partnership, Comprehensive Economic and Trade Agreement, peak trade, Global Destination Cities Index, European Globalisation Adjustment Fund. Tegenovergesteld: deglobalisering. Vergelijk: slowbalisering, nationalisme, soevereinisme.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter G.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet