Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
zuinige vijf
 Vandaag 18-02-2020
19878 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 AFM-mannetje
2 International Bank Accou...
3 arm's length-beginsel
4 rentmeesterschap
5 middeninkomen
 Thema's
 Recent verbeterd
17-02dubbel stemrecht
17-02loyaliteitsaandelen
17-02gedeeld bestuursvoorzi...
17-02one share one vote (pr...
17-02big bath
17-02fear of missing out
17-02perfecte storm
17-02duo-CEO-schap
17-02Hanzeliga
17-02zuinige vijf
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

soevereinisme


Een vorm van nationalisme waarbij gepoogd wordt verloren gewaande soevereiniteit terug te winnen door zich los te maken van het internationale systeem en het ‘nationale belang’ centraal te stellen.

In de optiek van de soevereinisten zouden landen zouden beter af zijn als zij hun soevereiniteit terug zouden krijgen en bilaterale overeenkomsten (‘deals’) met andere landen zouden kunnen sluiten. Federalisme en supranationalisme worden afgewezen. Maatschappelijke vraagstukken in eigen land moeten voorop staan.
Handel en andere contacten met het buitenland worden niet afgewezen, maar wel tracht men zich los te maken van het ‘knellende keurslijf’ internationale instituties zoals de Europese Unie (EU) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Soevereinisme wordt doorgaans gezien als een reactie op de globalisering, waardoor bepaalde groepen het gevoel gekregen hebben dat hun welvaart, identiteit en veiligheid worden aangetast en ze niet mee profiteren van die mondialisering. Deze groepen zijn teleurgesteld in de huidige westerse liberale wereldorde.

Soevereinisme speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij (radicaal) rechts-populistische stromingen, de wijze van handelen van de Amerikaanse president Trump (onder andere het opzeggen van vrijhandelsakkoorden) en de brexit-beweging.

Voorbeeld
'In het Europees Parlement is de nieuwe fractie van uiterst rechtse partijen gepresenteerd. Met 73 parlementsleden uit negen lidstaten presenteert Identiteit en Democratie (ID) zich als “de belangrijkste soevereinistische kracht” in het halfrond. Met haar verzet tegen een “Europese superstaat” wil de fractie “de luis in de pels van het establishment” worden. Met de Italiaanse Lega, het Franse RN, de Oostenrijkse FPO en Vlaams Belang wordt ID gebouwd op de fundamenten van de vorige uiterst rechtse fractie Europa van Naties en Vrijheid.'
Bron: metrotime.be - 13-06-2019.


Zie ook: deglobalisering, precariaat, protectionisme, isolationisme, nationalisme,Trumponomics, America First, United States-Mexico-Canada Agreement, brexit, Global Britain. Vergelijk: multilateralisme, federalisme, supranationaal, globalisering, neoliberalisme, vrijemarktdenker, vrijemarktfundamentalisme, autarkie.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet