dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
groene obligatie
 Vandaag 22-05-2019
19152 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-05groene obligatie
21-05 Bananasplit-kartel
21-05Invest-NL
21-05paradijsbelasting
20-05Three way Banana-split...
20-05belastingparadijs
13-05staartbelegging
10-05Taoiseach
07-05dry powder
07-05kapitaalmobiliteit
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Trumponomics


Voortzetting van de gewoonte om een nieuw (economisch) beleid van een nieuwe president of internationale beleidsbepaler aan te geven: Reaganomics; Clintonomics; Obamanomics; Draghinomics; Abenomics.

In het geval van Donald Trump - die in november 2017 met kleine meerderheid en ten koste van Hillary Clinton tot president van de VS werd gekozen - is de term Trumponomics al tijdens zijn verkiezingscampagne geboren en ging het vooral om de in die campagne aangekondigde ingrijpende beleidswijzigingen ten opzichte van Obamanomics. In grote lijnen ging het daarbij om een 'nationalistische' visie met minder globalisering, immigratie, overheidsbemoeienis en belasting en meer investeringen binnen de VS, met name in infrastructuur.
Voor een deel zijn die voornemens te vergelijken met Reaganomics; het valt (december 2016) te bezien in hoeverre Trump tijdens zijn presidentschap zijn verkiezingsretoriek zal kunnen (of willen) omzetten in concrete maatregelen.

Voorbeeld
'Kan Trump een vrijemarktpresident in de traditie van Ronald Reagan worden of niet? Bij zijn ‘Trumponomics’ hoort ook een fiscaal stimuleringspakket met honderden miljarden dollars van de overheid. Veel Democraten zijn voor. Maar veel Republikeinen zijn traditioneel fel tegenstander van het op Keynesiaanse wijze aanjagen van de economie. Het roept verwarring op over de ideologische richting van Amerika. Volgens commentator Gerald Seib van de Wall Street Journal is Trump nog onmogelijk in een ideologische hoek te plaatsen. "De definities van links en rechts, liberaal en conservatief breken voor onze ogen in stukjes."'
Bron: FD - 08-12-2016.


Zie ook: deglobalisering, protectionisme, isolationisme, handelsbarrière, vraaguitval, Buy American-clausule, stimuleren van de economie, voodoo economics, Trump-effect, Trumpflatie, Trumpocalyps. Vergelijk: Reaganomics, Clintonomics, Obamanomics, Abenomics, Draghinomics, centennationalisme.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet