dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Blauwe Vrijdag
De laatste vrijdag in april; dus de vrijdag voor 1 mei, de dag ... >>
 Vandaag 26-04-2024
21836 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 beknibbelflatie
3 excasso
4 onder embargo
5 out-of-pocket kosten
 Thema's
 Recent verbeterd
26-04oversight
26-04Public Company Account...
26-04Congressional Oversigh...
26-04Office of Federal Hous...
26-04Blauwe Vrijdag
26-04belastingaangiftestres...
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

geo-economische fragmentatie


Term uit 2022 gemunt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het gaat om het uiteenvallen van de wereld in nieuwe politieke invloedssferen (concurrerende blokken / handelsblokken) als gevolg van de uitzonderlijke reeks crisissen en structurele groeiremmers. Denk aan de coronacrisis, de oorlog in de Oekraïne, de energiecrisis en klimaatcrisis. Door deze crises is de kwetsbaarheid van al te lange internationale aanvoer- en productieketens blootgelegd. Dit heeft weer geleid tot een bijsturing in het economisch beleid in vele landen. Veiligheid komt steeds meer voorop te staan, ook economische veiligheid. De geo-economische fragmentatie heeft verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde bevoorradingsketens, en maakt de wereldeconomie vatbaar voor aanbodschokken.
Friendshoring en nearshoring, zo blijkt uit de analyse van het IMF, zijn geen lege begrippen, maar worden daadwerkelijk in de praktijk omgezet. Internationale investeringsstromen volgen in toenemende mate geopolitieke breuklijnen, richting meer bevriende naties; in de huidige geopolitieke context in de eerste plaats ten koste van nieuwe investeringen van en naar China. Maar meer algemeen ook ten koste van efficiëntiewinsten en de structurele groei van de wereldeconomie.
De term is nauw verwant aan de-globalisering.

Voorbeeld

  • 'Ook in andere domeinen wordt de geo-economische fragmentatie zichtbaar. In oktober 2022 legden de Verenigde Staten ingrijpende beperkingen op aan de export van geavanceerde chips naar China, en ook van de machines waarmee je die chips kunt vervaardigen. Het argument dat de regering-Biden hanteert voor het Amerikaanse exportverbod, is dat China de geavanceerde chips gebruikt om militair materieel te produceren en mensenrechten te schenden.'
    Bron: ESB.nu - 19-06-2023.

  • 'Die globalisering staat aan de vooravond van een grote ommekeer. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sprak vorig jaar voor het eerst over de „geo-economische fragmentatie”. Voor die trend zijn verschillende redenen. De opkomst van China als rivaal voor supermacht VS ondermijnde al een tijd het vertrouwen in het internationale zakendoen – met name op het gebied van intellectueel eigendom. De lage economische groei van de eigen economie in de afgelopen tien jaar maakte het Westen al minder toegeeflijk en genereus. ..... Daarna legde de pandemie de kwetsbaarheid van al te lange internationale aanvoer- en productieketens bloot. Alles liep destijds vast. En als dat éne schroefje ontbrak, of die specifieke chip, dan kon een hele auto of wasmachine niet meer worden vervaardigd. En als laatste is er nu de oorlog in Oekraïne, die bespoedigt dat de wereld in nieuwe politieke invloedssferen uiteenvalt.'
    Bron: NRC, Maarten Schinkel - 14-04-2023.



Zie ook: crisis, polycrisis, scenario, scenariodenken, handelsblok, protectionisme, nationalisme, isolationisme, soevereinisme, geopolitieke risico’s, handelsbarrière, vraaguitval, peak trade, Brexit, Buy American-clausule, America First, Trumponomics, Inflation Reduction Act, Green Deal Industrial Plan, Fort Oranje, coronacrisis, slowbalisering, deglobalisering, insourcing, reshoring, friendshoring, degrowth, koude-oorlogseconomie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter G.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet