Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Economic Sentiment Indicator
Afgekort: ESI. Ook: Economic Sentiment Index. Een maandelijks ... >>
 Vandaag 04-07-2020
20180 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 AFM-mannetje
2 International Bank Accou...
3 middeninkomen
4 ouwe jongens krentenbrood
5 R-squared
 Thema's
 Recent verbeterd
04-07acquisitie
04-07acquisitiefraude
04-07spookfactuur
04-07steward ownership
04-07Certified B Corporatio...
04-07rentmeesterschap
04-07goudhaantje
04-07dark horse
04-07operationeel resultaat
04-07beeldbankieren
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

coronacrisis


Naam voor de crisis die zich (begin 2020) ontwikkelde als gevolg van het coronavirus.

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft COVID-19 op woensdag 11 maart 2020 officieel verklaard tot pandemie, oftewel een epidemie op wereldwijde schaal.

Het virus heeft ook grote gevolgen voor de - door de globalisering - sterk verknoopte productieketens in de wereldeconomie.
In eerste instantie, toen het virus om zich heen greep in China, werden de productiecapaciteit en productieketens sterk verstoord. Vervolgens verspreidde het virus zich over andere landen en werden import- en exportketens wereldwijd verstoord.
Naast deze aanbodschok trad door de maatregelen ter bestrijding van het virus (zoals lockdowns), in combinatie met een sterk dalend vertrouwen en grote onzekerheid, ook een vraagschok op.
De koersen van aandelen op de internationale beurzen gingen in februari en maart 2020 fors onderuit, in reactie op een toenemend aantal infecties met het coronavirus buiten China.
De uitbraak van het coronavirus zal de economische groei in veel landen (zwaar) raken (groeivertraging, krimp van de economie of plotselinge recessie, zelfs een diepe recessie/depressie).

Voorbeeld

  • 'In december schatte het CPB de economische groei in Nederland nog op 1,3 procent en het overschot op de begroting op 0,8 procent van het bruto binnenlands product. Inmiddels is duidelijk dat de economische groei door de coronacrisis, ook in Nederland, aanzienlijk zal vertragen en dat we in onze handen mogen knijpen als dit jaar de overheidsbegroting zal sluiten.'
    Bron: Trouw.nl - 02-03-2020.

  • 'In economische termen kenmerkt de coronacrisis zich door een combinatie van drie schokken: een aanbodschok (wegvallen van goederen- en dienstenaanbod en productiecapaciteit), een vraagschok (consumenten stellen aankopen uit en kunnen geld niet besteden aan vakanties, horeca, cultuur etc.) en een schok in verwachtingen (vertrouwen in de toekomst). Deze schokken treffen alle lidstaten van de EU in meer of mindere mate ongeacht het in het verleden gevoerde beleid. De oorzaak van de schok is niet in de economie gelegen maar heeft een medische achtergrond. Daarin ligt een belangrijk verschil met de financiële crisis en de eurocrisis waarmee we in de periode 2008-2012 te maken hadden.'
    Bron: SER.nl, Denktank Coronacrisis - 22-05-2020.Zie ook: coronavirus, onzekerheid, vertrouwen, schok, game changer, aanbodschok, vraagschok, vraaguitval, wereldeconomie, globalisering, productieketen, spill-over effecten, interconnectierisico, showstopper, lockdown, Great Lockdown, stockdown, bedrijvigheid, werktijdverkorting, deeltijd-WW, crisisbuffer, economische groei, groeivertraging, krimp van de economie, recessie, diepe recessie, depressie, stagnatie, verdampen, hamsteren, vitaal nationaal belang, cruciale beroepsgroepen, anderhalvemetereconomie, afstandseconomie, 60min-economie, noodfonds, Pandemic Emergency Purchase Programme, Pandemic Emergency Longer-Term Refinancing Operations, herstelfonds, Volgende Generatie EU.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet