Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
supermajors
 Vandaag 29-03-2020
19979 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 transferunie
4 A- en B-aandelen Royal D...
5 Dogs of the Dow
 Thema's
 Recent verbeterd
28-03circuit breaker
28-03supermajors
28-03dividend
28-03open economie
28-03productieketen
28-03ontsparen
28-03consumptieve besteding...
27-03exogeen
27-03endogeen
27-03coronacrisis
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

coronacrisis


Naam voor de crisis die zich (begin 2020) aan het ontwikkelen is als gevolg van het coronavirus.

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft COVID-19 op woensdag 11 maart 2020 officieel verklaard tot pandemie, oftewel een epidemie op wereldwijde schaal.

Dit heeft ook grote gevolgen voor de - door de globalisering - sterk verknoopte productieketens in de huidige wereldeconomie.
In eerste instantie, toen het virus om zich heen greep in China, werden de productiecapaciteit en productieketens sterk verstoord. Vervolgens verspreidde het virus zich over andere landen en werden import- en exportketens wereldwijd verstoord.
De koersen van aandelen zijn op de internationale beurzen in februari en maart 2020 fors onderuit gegaan, in reactie op een toenemend aantal infecties met het coronavirus buiten China.
De uitbraak van het coronavirus zal naar verwachting de economische groei in veel landen (zwaar) raken (groeivertraging, krimp van de economie of plotselinge recessie, zelfs een diepe recessie/depressie).

Voorbeeld

  • 'In december schatte het CPB de economische groei in Nederland nog op 1,3 procent en het overschot op de begroting op 0,8 procent van het bruto binnenlands product. Inmiddels is duidelijk dat de economische groei door de coronacrisis, ook in Nederland, aanzienlijk zal vertragen en dat we in onze handen mogen knijpen als dit jaar de overheidsbegroting zal sluiten.'
    Bron: Trouw.nl - 02-03-2020.

  • 'Cruisemaatschappij kapseist door coronacrisis - De Japanse cruisemaatschappij Luminous Cruising zoekt bescherming tegen schuldeisers na een regen van afzeggingen door het coronavirus.'
    Bron: Standaard.be - 02-03-2020.

  • 'Het kabinet komt zzp'ers tegemoet die door de coronacrisis hun inkomen kwijt zijn. Ze komen eerder in aanmerking voor een bijstandsuitkering omdat de regels daarvoor versoepeld worden, melden bronnen in Den Haag. Nederland heeft ongeveer 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Bij veel van hen vallen de inkomsten helemaal weg.'
    Bron: NOS.nl - 16-03-2020.Zie ook: onzekerheid, vertrouwen, vraaguitval, wereldeconomie, globalisering, productieketen, spill-over effecten, interconnectierisico, showstopper, bedrijvigheid, werktijdverkorting, deeltijd-WW, crisisbuffer, economische groei, groeivertraging, vraaguitval, krimp van de economie, recessie, stagnatie, schok, verdampen, hamsteren, vitaal nationaal belang, cruciale beroepsgroepen.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet