Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
toeslagenaffaire
Nederland: In 2019 en 2020 is er in de media en in de Tweede Kamer ... >>
 Vandaag 16-01-2021
20545 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 toeslagenaffaire
2 AFM-mannetje
3 International Bank Accou...
4 POTUS
5 kinderopvangtoeslag
 Thema's
 Recent verbeterd
16-01platformwerk
16-01klusjeseconomie
16-01begrotingstekort
16-01BlackRock
16-01hoogfrequente data
16-01Snelle indicatoren Goe...
16-01business case
16-01levenslooponzekerheid
16-01flexibilisering van de...
16-01platformeconomie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6onder embargo
7o/g
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

werktijdverkorting


Afgekort: WTV.

Bedrijven mogen onder bijzondere omstandigheden die niet onder het normale ondernemersrisico vallen - zoals een overstroming of brand - de werktijd van hun personeel verkorten. Het personeel of een deel daarvan gaat dan minder uren werken, meestal met behoud van inkomen, waarvan dan een deel door een uitkeringsinstantie wordt vergoed.

In Nederland geldt dat dit is alleen toegestaan als een bedrijf gedurende minimaal 2 en maximaal 24 weken, minstens 20% minder werk heeft.
Werktijdverkorting geldt voor werknemers waarvoor de werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft (zoals mensen met een vast contract). Voor uitzendkrachten of oproepkrachten met een nulurencontract geldt dat niet. Hoeveel mensen minder uren gaan maken, hangt af van het omzetverlies van het bedrijf.
Wie tot de groep werknemers behoort die werktijdverkorting krijgen, gaat minder uren werken maar behoudt meestal hetzelfde inkomen; de gewerkte uren worden dan door de werkgever betaald, de niet-gewerkte uren worden uitbetaald op basis van de Werkloosheidswet (WW).

Voorbeeld

  • 'Ongeveer 750 bedrijven hebben een beroep gedaan op werktijdverkorting in verband met het COVID-19-virus. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) na berichtgeving van ANP. 187 van de aanvragen zijn toegekend, 80 zijn afgewezen en 480 zijn zojuist binnen gekomen of nog in behandeling. De regeling voor werktijdverkorting bestaat om bedrijven tegemoet te komen bij buitengewone omstandigheden, zoals brand, overstroming, of het coronavirus, en die lijden tot een verlies aan productie.'
    Bron: Nu.nl - 07-03-2020.

  • 'KLM heeft vanaf maandag een werktijdverkorting van ongeveer 70 procent aangevraagd voor al het personeel. .......KLM moet deze maatregel nemen omdat de organisatie het totale aantal uitgevoerde vluchten moet verlagen naar 10 tot 20 procent, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Met de werktijdverkorting hoopt KLM haar kosten sterk te verlagen. Eerder sprak KLM van een werktijdverkorting van 30 procent voor al het personeel, nu is dit verhoogd tot 70 procent.'
    Bron: Nu.nl - 17-03-2020.


Noot: niet te verwarren met arbeidstijdverkorting, al worden die begrippen in de praktijk wel eens door elkaar gebruikt.

Engels: reduced working hours.


Zie ook: crisis, recessie, deeltijd-WW. Vergelijk: arbeidstijdverkorting, arbeidsduurverkorting.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet