De organisatie van de economie van een land in tijden van conflicten. In een oorlogseconomie staat de productiecapaciteit en de distributie voornamelijk ten dienste van het oorlogsapparaat, het winnen van het conflict, en wordt productie voor de binnenlandse consumptie tot een minimum beperkt.
Er is in een oorlogseconomie gebrek aan geld, het overheidstekort loopt fors op en financiële markten zijn vaak aan banden gelegd of gesloten.
Voorbeeld
- 'Moeten we klimaatverandering de oorlog verklaren? - Het is al vaak gezegd: als we de klimaatverandering willen beperken, zullen we moeten mobiliseren zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2013 zei Maarten Hajer, toenmalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, bijvoorbeeld dat Nederland een ‘oorlogseconomie’ moest gaan draaien om het doel van 16 procent duurzame energie in 2020 te halen.'
Bron: De Correspondent, column Jelmer Mommers - 16-08-2016.
- 'Een oorlogseconomie gaat over een economie waarbij productiefactoren al dan niet worden gedwongen om oorlogsgoederen te produceren, zoals wapens, tanks en uniformen. Eind 1943 was bijvoorbeeld twee derde van de Amerikaanse economie direct of indirect betrokken bij de oorlogsinspanningen.'
Bron: Rabobank, RabResearch - 15-03-2022.
Engels: war economy.
Zie ook: economie, centraal geleide economie, opdrogen van de geldmarkt, kredietkrapte, kredietcrisis, oorlogsobligatie. Vergelijk: lockdown, koude-oorlogseconomie.
Tip anderen
|