dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
schuldenkramp
 Vandaag 21-04-2019
19119 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-04energiearmoede
21-04klimaatpauper
21-04handelspolitiek
21-04rainmaker
21-04winner-takes-all markt
21-04Nieuwe Zijderoute
21-04goudreserve
21-04risicoselectie
21-04jaar op jaar
18-04renouvellerend krediet
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

euro-obligatie


Ook: E-obligatie, stabiliteitsobligatie, eurozone bond, soms eurobond.
Gezamenlijk (gemeenschappelijk) schuldpapier van de eurolanden, obligaties die voor de gehele eurozone gelden, voor de hele muntunie.
Op dit moment (2017) zijn dergelijke obligaties er nog niet, maar zij worden door velen als een onderdeel van de oplossing voor de Europese schuldencrisis gezien.

Van euro-obligaties zou bijvoorbeeld sprake zijn als voor het aantrekken van extra kapitaal voor het Europese noodfonds voor de euro - de European Financial Stability Facility (EFSF) - een uitgifte van obligaties plaats zou vinden ('EFSF bonds').
Ook kan de uitgifte plaats gaan vinden via een soort agentschap voor de eurozone; afzonderlijke eurolanden geven dan zelf geen staatsleningen meer uit, maar krijgen het benodigde geld van dat agentschap.

Bij de introductie van euro-obligaties wordt het lenen wordt voor 'eurozondaars' goedkoper. De rente op deze obligaties zou hoger uitvallen dan nu het geval is voor de sterkere landen in de eurozone - zoals Duitsland en Nederland - en lager voor de zwakkere landen in de eurozone, de eurozondaars, zoals Griekenland, Ierland en Portugal. Immers, naarmate beleggers meer twijfelen over de solvabiliteit van een land, des te meer rentecompensatie zij verlangen. Een introductie van euro-obligaties zou dus vreemd genoeg een beloning zijn voor de eurozondaars, en een straf voor de landen in de eurozone die hun financiële huishouding goed op orde hebben. Er wordt daarom soms ook wel spottend gesproken over rentesocialisme.
Aan een dergelijk systeem zullen daarom strenge eisen met betrekking tot begrotingsdiscipline en economische hervormingen gekoppeld moeten worden.
Diverse vooraanstaande economen menen dat de introductie van euro-obligaties noodzakelijk is.

Voorbeeld
'Zonder euro-obligaties gaat de eurozone eraan, daar ben ik van overtuigd. Als je schulden van eurolanden deels poolt, los je het schuldenprobleem grotendeels op. Je voegt daarbij alleen de ‘goede schuld’ samen: die schuld die onder de vereiste 60 procent van het bruto binnenlands product ligt. Alles wat een land méér aan schuld heeft, wordt niet samengevoegd. Op die manier kan een land goedkoop lenen voor alle goede schuld. Voor alles daarboven betaalt het hogere rentes. Dat moedigt landen aan om de schulden in toom te houden. Het voorkomt ook dat het ene land opdraait voor de hoge schulden van het andere land. Tegelijkertijd kan elk land altijd essentiële leningen afsluiten tegen aantrekkelijke rentes. Euro-obligaties maken de eurozone minder kwetsbaar.'
Bron: NRC.nl, interview met Belgische monetaire econoom Paul De Grauwe - 24-06-2011.

Voor landen met een overheidsschuld van meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wordt gedacht aan de oprichting van een schuldaflossingsfonds (Debt Redemption Fund), waarin schulden boven de 60 procent van het bbp zouden kunnen worden ondergebracht, waartegen dit fonds vervolgens langlopende obligaties zou gaan uitgeven. Dit is een variant op de euro-obligaties.

Engels: eurobond (een woord dat al een oudere betekenis heeft, zie: eurobond); stability bond.


Zie ook: mutualisatie van de Europese schuld, rentesocialisme, safe asset, European Financial Stability Facility, agentschap, schuldagentschap, begrotingsdiscipline, schuldaflossingsfonds, blue bond proposal, rode obligaties, blauwe obligaties, Nieuw & Actueel in 2011. Vergelijk: T-Bond, eurobond, schuldaflossingsfonds, euro-bill.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet