dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Bund
 Vandaag 23-03-2019
19044 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-03Bund
22-03Raad van Wijzen
22-03Sachverständigenrat
22-03fusie
21-03surveillance capitalis...
21-03surveillancekapitalism...
20-03World Happiness Report
20-03Federal funds
20-03Federal Open Market Co...
20-03Mercantilisme
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

European Financial Stability Facility


Afgekort: EFSF.

Het European Financial Stability Facility - in het Nederlands meestal aangeduid als Europees Stabiliteitsfonds, Stabiliteitsfonds, Europese Financiële Stabilisatie Faciliteit, (financieel) stabilisatiemechanisme, Europees noodfonds, euronoodfonds of eurovangnet - is een tijdelijk noodfonds om eurolanden in zware financiële problemen te helpen. Het fonds zou tot 500 miljard euro kunnen bevatten, in de vorm van garanties van eurolanden. Deze garanties lopen af in 2013. Op dat moment zal het European Stability Mechanism in werking moeten treden als definitief noodfonds.

Tot de oprichting van het Stabiliteitsfonds is op 9 mei 2010 besloten door de Europese ministers van Financiën; op Op 7 juni 2010 is de EFSF officieel opgericht.
De EFSF is een special purpose vehicle en is een onderneming naar Luxemburgs recht. Alle landen van de eurozone worden aandeelhouder in de faciliteit en zullen vertegenwoordigd zijn in de directie van de EFSF.

Naast de garanties van de eurolanden zou het EFSF op de markt mogelijk ook geld kunnen ophalen door obligatieleningen - euro-obligaties - uit te schrijven, gewaarborgd door de lidstaten naar rato van 120 procent van hun aandeel in de Europese Centrale Bank (ECB). Vooralsnog bevat het fonds 440 miljard euro (dit is de maximale leencapiciteit van het fonds per maart 2011).


Zie ook: euro, eurozone, ECOFIN-raad, Pact voor Stabiliteit en Groei, financiële stabiliteit, noodfonds, eurozondaars, Europees Monetair Fonds, vangnetconstructie, special purpose vehicle, euro-obligatie, European Stability Mechanism, destabilisatiefonds, firewall. Vergelijk: Hellenic Financial Stability Fund, Troubled Asset Relief Program.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet