Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
3-minutencrash
 Vandaag 17-11-2019
19708 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7excasso
8out-of-pocket kosten
9onder embargo
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
16-11renteniersnatie
15-11rentenieren
15-11bankvergunning
15-11dividendbelasting
15-11FD Gazellen Award
15-11Cache
15-11aantikken
15-11scale-up
15-11opschalen
15-11Dag van de Ondernemer
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

interconnectierisico


Een nogal breed en niet heel goed afgebakend begrip, waarmee gedoeld wordt op de stapeling van risico's als gevolg van complexe verwevenheden (transactioneel, financieel, juridisch, technologisch, enzovoorts) in het financieel systeem. Die onderlinge verbindingen kunnen zowel een dempende als versterkende werking (besmetting, sneeuwbaleffect, kettingreactie) hebben als er ergens in het systeem haperingen of grote verstoringen optreden.

Zo zijn banken die geld uitlenen aan en lenen van andere banken onderling met elkaar verbonden door tegenpartijrisico. Een financiële instelling heeft ook verbinding met haar rekeninghouders, via tegoeden, leningen, verzekeringsproducten, beleggingstransacties, enzovoorts. En ze belegt ook voor eigen rekening (eigenhandel, proprietary trading). Ook is er een grote afhankelijkheid van technologie, zoals computernetwerken, software, beschikbaarheid van data (zoals via data vendors). Dit zijn maar enkele voorbeelden van vele onderlinge koppelingen en afhankelijkheden.

Een goed voorbeeld van het interconnectierisico is hoe de val van Lehman Brothers in 2008 een ongekende financiële crisis (de Grote Recessie) ontketende. De ondermijning van de financiële stabiliteit had toen ook enorme gevolgen voor de reële economie (spill-over effecten).


Zie ook: risico, risicobron, transactie, entiteit, deelneming, aansprakelijk vermogen, exposure, aggregatierisico, juridisch risico, liquiditeitsrisico, verhandelbaarheidsrisico, settlementrisico, operationeel risico, tegenpartijrisico, kredietrisico, risicoklassen (derivaten), event-risico, schok, idiosyncratische schok, spill-over effecten, besmetting, cliff effect, systeemrisico, zwarte zwaan, grijze zwaan, perfecte storm, financiële crisis, financiële stabiliteit, reële economie, schokbestendig.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet