dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
vakantiegeld
 Vandaag 21-05-2019
19152 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-05groene obligatie
21-05Invest-NL
21-05 Bananasplit-kartel
21-05paradijsbelasting
20-05Three way Banana-split...
20-05belastingparadijs
13-05staartbelegging
10-05Taoiseach
07-05dry powder
07-05kapitaalmobiliteit
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Trans-Pacific Partnership


Afgekort: TPP.

Een multilateraal vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en 11 andere landen rondom de Grote Oceaan, te weten Australië, Canada, Brunei, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam.
Deze 12 landen zijn goed voor circa 25% van de wereldhandel en vertegenwoordigen 11% van de wereldbevolking.
Over het verdrag is lang onderhandeld. De onderhandelingen startten in 2005. Het verdrag werd ondertekend op 6 oktober 2015. Voorstanders van dit verdrag stellen dat TPP een snelle manier is om de economische groei en technologische vooruitgang te stimuleren. Ongetwijfeld zal het verdrag voor sommige sectoren en voor niet-ondertekenaars negatieve gevolgen hebben. Het verdrag kent ook een felle oppositie in diverse landen, ook in de Verenigde Staten.
Een van de eerste daden van president Trump - enkele dagen na zijn beëdiging - was het tekenen van een presidentieel besluit op 23 januari 2017 om zich terug te trekken uit dit handelsverdrag, dat overigens nog niet in werking was getreden.

Voorbeeld
'De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton keert zich tegen het handelsverdrag TPP dat de regering-Obama heeft gesloten met de landen rond de Grote Oceaan. Dat meldt The Financial Times. ...Toen Clinton minister was tijdens de eerste termijn van Barack Obama was ze nog groot voorstander van het handelsverdrag. Het zal voor Obama met deze opstelling van zijn partijgenoot en mogelijke opvolger nóg moeilijker worden de deal aan het toch al kritische Congres te verkopen. Ook de radicale Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders en de populairste Republikeinse kandidaat Donald Trump zijn fel tegenstander van TPP,..'
Bron: NRC.nl - 08-10-2015.

Het TPP is de Pacifische tegenhanger van het nog in de onderhandelingsfase verkerende Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de Europese Unie.


Zie ook: handelsakkoord, vrijhandel, vrijhandelsverdrag, globalisering. Vergelijk: Transatlantic Trade and Investment Partnership, North American Free Trade Agreement, Comprehensive Economic and Trade Agreement, Economic and Strategic Partnership Agreement, Mercosur.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet