Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
schrikkeleffect
 Vandaag 29-02-2020
19922 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 spilindex
4 rentmeesterschap
5 negatief eigen vermogen
 Thema's
 Recent verbeterd
29-02schrikkeleffect
28-02verdampen
28-02kelderen
28-02schrikkeldag
28-02helikoptergeld
28-02MSCI World Index
28-02force majeure
28-02tweefactorauthenticati...
28-02authenticatiemethode
28-02cum-ex deal
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

Transatlantic Trade and Investment Partnership


Afgekort: TTIP.

Nederlands: Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. Een door president Obama van de Verenigde Staten op 12 februari 2013 tijdens de jaarlijkse State of the Union aangekondigd plan om tot een handelsovereenkomst tussen de VS en de Europese Unie (EU) te komen, het Transatlantic Trade and Investment Partnership.
De EU en de VS streven ernaar om de onderhandelingen - die vertraging opliepen - medio 2016 af te ronden. Bij het naderen van de eindstreep ontstonden grote verschillen van mening. Voorstanders menen dat de overeenkomst zal zorgen voor economische groei, terwijl tegenstanders beweren dat de overeenkomst de macht van grote bedrijven verder zal vergroten en dat het voor regeringen moeilijk gaat worden om markten in het nationaal (en algemeen) belang te blijven reguleren, met name ook op het gebied van voedselveiligheid.

Zo is er onder meer veel kritiek op het principe van Investor to State Dispute Settlement (ISDS), dat een grote rol speelt binnen het TTIP. De ISDS is een clausule in het verdrag die investeerders de mogelijkheid geeft om een land dat zich niet aan de verdragsverplichtingen houdt voor een internationaal arbitragetribunaal te dagen. Deze procedure gaat buiten de nationale rechter om en zal vaak voor het grote publiek verborgen blijven. Bovendien kunnen binnenlandse bedrijven er geen gebruik van maken. Ook is het niet mogelijk in beroep te gaan tegen een beslissing van de 'investeerder-staatarbitrage'.
Veel organisaties zijn kritisch op de ISDS omdat het multinationals in staat zou stellen om, buiten de rechter om, schadevergoedingen te eisen wanneer verwachte winsten aangetast worden door Europese of nationale regels.

Voorbeeld
'Milieuorganisatie Greenpeace heeft vandaag geheime documenten onthult over het vrijhandelsverdrag TTIP, dat de handel tussen Europese Unie en de VS moet vergemakkelijken. (.....) De 'TTIP-leaks' bestaan uit 13 van de 17 onderhandelingsteksten, volgens RTL Nieuws, dat inzage zegt te hebben gekregen. Er zou vooral uit blijken dat de EU en de Amerikanen vaak nog 'mijlenver' uiteen liggen. Zoals over voedselveiligheid.'
Bron: Trouw - 02-05-2016.


Zie ook: handelsakkoord, vrijhandel, vrijhandelsverdrag, globalisering, Investor to State Dispute Settlement, lobbycratie, corporatisme. Vergelijk: North American Free Trade Agreement, Trans-Pacific Partnership, Economic and Strategic Partnership Agreement, investeerder-staatarbitrage.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet