dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Columbus Day
 Vandaag 14-10-2019
19595 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7o/g
8out-of-pocket kosten
9onder embargo
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
14-10Nobelprijs voor econom...
14-10datakapitalisme
14-10data-economie
14-10valutapact
14-10digitale centralebankm...
14-10Tinbergen, Jan
14-10Thaler, Richard H.
14-10betalingstermijn
14-10betaaltermijn
14-10debiteurenbeheer
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Occupy Wall Street


Een in 2011 ontstane protestbeweging, die met geweldloos protest, een doorlopende reeks demonstraties en vreedzame bezettingen (bijvoorbeeld van stadsparken) de publieke aandacht op een reeks thema's probeert te vestigen.

De beweging begon op initiatief van de Canadese Adbusters Media Foundation als een demonstratie die op 17 september 2011 voor het beursgebouw van de New York Stock Exchange op Wall Street plaatsvond.
De protesten zijn in de Verenigde Staten overgeslagen van New York naar andere steden en krijgen een wereldwijd vervolg, ook in Nederland. Men spreekt dan in zijn algemeenheid van occupy bewegingen.

Mensen van verschillende politieke stromingen en gezindten hebben zich verenigd in de beweging. Door velen wordt inspiratie geput uit de volksopstanden die eerder in 2011 in de Arabische wereld begonnen. De doelen van de beweging zijn niet eenduidig, maar wel duidelijk is een algemeen heersend onbehagen over en protest tegen tegen de hebzucht van de financiële sector en het internationale bedrijfsleven, gesymboliseerd door Wall Street.
Ook de economische ongelijkheid, de afbraak van sociale en economische verworvenheden en de (vermeende) grote maar onzichtbare macht van het multinationale bedrijfsleven over de politieke besluitvorming worden als bedreiging van de samenleving gezien.
De hebzucht in de financiële sector wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van de financiële crisis waarin de wereld sinds 2008 terecht is gekomen (huizencrisis, kredietcrisis, eurocrisis).


Zie ook: kapitalisme, casinokapitalisme, flitskapitaal, speculeren, globalisering, One Percent, huizencrisis, kredietcrisis, eurocrisis, the haves and the have nots, One Percent. Vergelijk: gele hesjes.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet