dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
surveillancekapitalisme
 Vandaag 21-03-2019
19044 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-03surveillance capitalis...
21-03surveillancekapitalism...
20-03World Happiness Report
20-03Federal funds
20-03Federal Open Market Co...
20-03Mercantilisme
20-03gemengde economie
20-03dot plot
20-03pinbus
20-03meerjarig financieel k...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Evil Empire, (the)


Bijnaam voor Goldman Sachs (GS), een grote Amerikaanse investment bank (www.goldmansachs.com).

De naam verwijst enerzijds naar de enorme macht die GS in de financiële wereld heeft en anderzijds naar de wijze waarop die macht volgens velen wordt uitgeoefend.
Er is ook veel kritiek op de rol die GS heeft gespeeld voorafgaand en tijdens de financiële crisis in 2007-2009 (zie bijvoorbeeld www.goldmansachs666.com: 666 is het getal van het beest uit het bijbelboek Johannes 13).

In de loop van april 2010 kwam Goldman opnieuw in opspraak door haar rol bij de plaatsing van een beleggingsproduct in subprime-hypotheken; de investment bank zou er van op de hoogte zijn geweest dat de onderliggende portefeuille werd samengesteld door een hedgefonds dat juist op een ineenstorting van de huizenmarkt in de VS speculeerde.
Met andere woorden: het fonds zou zijn opgezet om te mislukken, hetgeen ook gebeurde en grote verliezen bij beleggers in het desbetreffende fonds (Abacus) en de banken die het kredietrisico verzekerden tot gevolg had.

Begin 2011 nam Goldman een niet onaanzienlijk belang in Facebook; uitgaande van de transactieprijs kon een waarde van Facebook van onveer $ 50 miljard worden berekend, veel hoger dan eerder werd aangenomen. Tevens werd bekend dat de bank de introductie van deze aandelen op de beurs zou gaan verzorgen. Algemeen werd de handelwijze veroordeeld; er zou sprake zijn van tegengestelde belangen. In ieder geval wekte de transactie de schijn dat Goldman de eigen aandelen bij de introductie met grote winst zou gaan verkopen.

Medio maart 2012 werden sfeer en instelling bij GS door het hoofd van de Europese derivatenafdeling in een ingezonden brief in The New York Times scherp veroordeeld. Met name uitte hij kritiek op het gebrek aan aandacht voor het belang van klanten (die door een aantal medewerkers 'muppets' zouden zijn genoemd).


Zie ook: investeringsbank, Big Five, Government Sachs, Goldmine Sachs, Bandits of Broad Street, vampierinktvis.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet