dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
vakantiegeld
 Vandaag 21-05-2019
19152 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
20-05paradijsbelasting
20-05 Bananasplit-kartel
20-05Three way Banana-split...
20-05belastingparadijs
16-05Invest-NL
13-05staartbelegging
10-05Taoiseach
07-05dry powder
07-05kapitaalmobiliteit
07-05remittances
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

claimemissie


Voorkeursrecht, preferent inschrijvingrecht: uitgifte van effecten waarbij nieuwe aandelen (of obligaties) alleen worden aangeboden aan bestaande aandeelhouders (of obligatiehouders); zij kunnen dan per huidig effect één of meer nieuwe effecten kopen. De bestaande aandeelhouders hebben dus het recht om als eerste aandelen bij te kopen. Hierdoor kunnen zij voorkomen dan hun belang slinkt (zie ook: verwatering).

Willen de bestaande aandeelhouders of obligatiehouders niet meedoen aan de claimemissie of hebben ze op dat moment niet het geld om mee te kunnen doen, dan staat het hen vrij om de claimrechten (de voorkeursrechten) op de beurs te verkopen. Het gevolg is dan wel dat hun belang verwatert (hun belang zal niet verwateren als alle huidige bezitters van de effecten meedoen aan de claimemissie).

Claimemissies worden bijna altijd gedaan als een onderneming in financiële nood is geraakt, bijvoorbeeld door mismanagement, het inzakken van de winst door een recessie, een overname die te veel geld heeft gekost, enzovoorts. Bij beleggers zijn claimemissies niet populair, omdat men min of meer gedwongen mee moet doen met de emissie of anders verwatering van het belang voor lief moet nemen.

Meestal willen bestaande aandeelhouders alleen meedoen als ze korting krijgen op de aandelenkoers; bij een gemiddelde claimemissie ligt die tussen de 20 en 30 procent. In een periode van een claimemissie staat de koers van het betreffende aandeel daarom vaak onder druk.

Voorbeeld

  • 'De eerder aangekondigde claimemissie van Koninklijke KPN ter waarde van € 3 miljard, betreft een 2 voor 1 emissie van 2.838 miljoen gewone aandelen tegen een uitgifteprijs van € 1,06 per gewoon aandeel, meldt het concern donderdag voorbeurs.
    De uitgifteprijs vertegenwoordigt een korting van 35,1% ten opzichte van de theoretische koers ex-claim op basis van de slotkoers van het aandeel KPN op NYSE Euronext in Amsterdam op 24 april 2013, meldt het concern in het begeleidend persbericht.'
    Bron: beurs.nl - 25-04-2013.

  • 'Straf. KPN lan­ceert een ka­pi­taal­ron­de van 4 mil­jard, een stuk meer dan ver­wacht. De aan­deel­hou­ders krij­gen een 'voor­keur­recht' om in te te­ke­nen, al is die term in deze niet bijs­ter goed ge­ko­zen: ze heb­ben de keuze nog meer geld te stop­pen in een be­drijf waar ze al fors geld aan ver­lo­ren heb­ben of een ste­vi­ge ver­wa­te­ring voor lief te nemen. De 4 mil­jard is im­mers meer dan twee derde van de hui­di­ge beurs­waar­de van min­der dan 6 mil­jard.'
    Bron: Tijd.be - 05-02-2013.


Engels: rights issue.


Zie ook: financieringsronde, kapitaaluitbreiding, voorkeursrecht, aandelenemissie met voorkeursrecht, ex-claim, cum-claimnotering, claimverhouding, claimwaarde, theoretische claimwaarde, claimperiode, claimhandel, rump, corporate action, contractgrootte. Vergelijk: vrije emissie.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet