dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Doctor Copper
Dr. Koper: bijnaam voor het metaal koper, waarvan de ... >>
 Vandaag 21-05-2024
21852 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 Dogs of the Dow
3 reële waarde
4 dom geld
5 default
 Thema's
 Recent verbeterd
20-05Doctor Copper
20-05welvaartsladder
20-05houdbaarheidssaldo
20-05herverdeling van inkom...
19-05krappe arbeidsmarkt
19-05dom geld
18-05pinstoring
18-05koopkrachtpariteit
18-05Autoriteit Consument &...
18-05Algemene Rekenkamer
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

conglomeraat


Een onderneming die bestaat uit verschillende onderdelen c.q. een verzameling ondernemingen die sterk verschillende activiteiten verrichten, een sterk gediversificeerde onderneming. Aan het hoofd van het conglomeraat staat vaak een houdstermaatschappij.

Een conglomeraat ontstaat meestal in de loop van de tijd, vaak door een reeks van overnames en fusies. De spreiding van activiteiten - de diversificatie - maakt het totaal van activiteiten minder kwetsbaar; als het ene product of bedrijfsonderdeel slecht presteert, dan zijn er vaak weer andere die het goed doen.

Aan een conglomeraat kleven ook nadelen. Vaak hebben conglomeraten vanwege hun complexiteit te maken met meer bureaucratie en zijn zij dus minder efficiënt dan specialistische ondernemingen. Bovendien concurreren verschillende bedrijfsonderdelen om investeringsbudgetten; wat ertoe kan leiden dat een veelbelovende tak een minder of matig renderend onderdeel financiert.

Het komt ook met enige regelmaat voor dat conglomeraten weer opgesplitst ('opgeknipt') worden; de achtergrond is meestal dat de versnippering van activiteiten leidt tot minder doelgerichtheid, versnippering van schaarse middelen, een minder duidelijke profilering als onderneming en minder aandeelhouderswaarde.

Een conglomeraat lijkt enigszins op een concern, in de zin dat het in beide gevallen gaat om een economische eenheid waarin verschillende zelfstandige rechtspersonen gebundeld zijn. Echter, een concern kenmerkt zich door een vrij homogeen activiteitenpakket; bij een conglomeraat is er juist sprake van een heterogeen pakket van activiteiten.

Voorbeeld

  • 'Aliko Dangote is de man achter het multinationale handelsconglomeraat Dangote Group dat actief is in onder meer cement, suiker, zout, transport en vastgoed.'
    Bron: FD - 18-10-2016.

  • 'De in 1868 opgerichte Tata Group is het belangrijkste bedrijf van India. Een conglomeraat actief in meer dan 100 landen met meer dan 100 bedrijven en 660.000 werknemers. De in Nederland bekendste poot is Tata Steel, eigenaar van de hoogovens in IJmuiden waar 9.000 mensen werken en jaarlijks 7 miljoen ton staal wordt geproduceerd. Maar Tata maakt ook zout en thee en bouwt auto’s (als eigenaar van Jaguar en Landrover). Het is actief in de IT, chemie, luchtvaart en hotelwereld. Koffie drinkt de mondaine Indiër bij Tata Starbucks [een joint venture met de koffiehuisketen].'
    Bron: NRC - 21-12-2016.


Engels: conglomerate.


Zie ook: diversificatie, conglomeraatskorting, conglomerate fusie, corporate, multinational, reus, mastodont, keiretsu, zaibatsu, chaebol, financieel conglomeraat, bankverzekeraar, universele bank, one-stop shop. Vergelijk: concern, holding, houdstermaatschappij, moedermaatschappij, zustermaatschappij, werkmaatschappij, business unit, divisie, corporate spin-off, opsplitsen (van bedrijven), nichespeler, boetiek, smalle bank, nutsbank. Tegenovergesteld: pure player, nichespeler.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet