dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
veiligehavenmunt
Een munt/valuta die dient als vluchtwaarde in tijden van gebrek ... >>
 Vandaag 08-12-2021
21109 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 meme-aandeel
3 transitie-inflatie
4 accruals
5 Federal Reserve Board
 Thema's
 Recent verbeterd
07-12transitierisico
07-12transitiepijn
07-12duurzaamheidsrisico
07-12veiligehavenmunt
07-12vluchtwaarde
07-12GDPNow
07-12beursintroductie
07-12public-to-private
07-12beursexit
07-12tweede ronde-inflatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9R-squared
10exploitatiekosten
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

conglomeraat


Een onderneming die bestaat uit verschillende onderdelen c.q. een verzameling ondernemingen die sterk verschillende activiteiten verrichten, een sterk gediversificeerde onderneming. Aan het hoofd van het conglomeraat staat vaak een houdstermaatschappij.

Een conglomeraat ontstaat meestal in de loop van de tijd, vaak door een reeks van overnames en fusies. De spreiding van activiteiten - de diversificatie - maakt het totaal van activiteiten minder kwetsbaar; als het ene product of bedrijfsonderdeel slecht presteert, dan zijn er vaak weer andere die het goed doen.

Aan een conglomeraat kleven ook nadelen. Vaak hebben conglomeraten vanwege hun complexiteit te maken met meer bureaucratie en zijn zij dus minder efficiënt dan specialistische ondernemingen. Bovendien concurreren verschillende bedrijfsonderdelen om investeringsbudgetten; wat ertoe kan leiden dat een veelbelovende tak een minder of matig renderend onderdeel financiert.

Het komt ook met enige regelmaat voor dat conglomeraten weer opgesplitst ('opgeknipt') worden; de achtergrond is meestal dat de versnippering van activiteiten leidt tot minder doelgerichtheid, versnippering van schaarse middelen, een minder duidelijke profilering als onderneming en minder aandeelhouderswaarde.

Een conglomeraat lijkt enigszins op een concern, in de zin dat het in beide gevallen gaat om een economische eenheid waarin verschillende zelfstandige rechtspersonen gebundeld zijn. Echter, een concern kenmerkt zich door een vrij homogeen activiteitenpakket; bij een conglomeraat is er juist sprake van een heterogeen pakket van activiteiten.

Voorbeeld

  • 'Aliko Dangote is de man achter het multinationale handelsconglomeraat Dangote Group dat actief is in onder meer cement, suiker, zout, transport en vastgoed.'
    Bron: FD - 18-10-2016.

  • 'De in 1868 opgerichte Tata Group is het belangrijkste bedrijf van India. Een conglomeraat actief in meer dan 100 landen met meer dan 100 bedrijven en 660.000 werknemers. De in Nederland bekendste poot is Tata Steel, eigenaar van de hoogovens in IJmuiden waar 9.000 mensen werken en jaarlijks 7 miljoen ton staal wordt geproduceerd. Maar Tata maakt ook zout en thee en bouwt auto’s (als eigenaar van Jaguar en Landrover). Het is actief in de IT, chemie, luchtvaart en hotelwereld. Koffie drinkt de mondaine Indiër bij Tata Starbucks [een joint venture met de koffiehuisketen].'
    Bron: NRC - 21-12-2016.


Engels: conglomerate.


Zie ook: diversificatie, conglomeraatskorting, conglomerate fusie, corporate, multinational, reus, mastodont, keiretsu, zaibatsu, chaebol, financieel conglomeraat, bankverzekeraar, universele bank, one-stop shop. Vergelijk: concern, holding, houdstermaatschappij, moedermaatschappij, zustermaatschappij, werkmaatschappij, business unit, divisie, corporate spin-off, opsplitsen (van bedrijven), nichespeler, boetiek, smalle bank, nutsbank. Tegenovergesteld: pure player, nichespeler.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet