Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
bankneutrale geldautomaat
 Vandaag 23-01-2020
19816 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-01bankneutrale geldautom...
22-01nutsvoorziening
22-01marktaandeel
22-01winstmarge
22-01stopsubsidie
22-01welvaartsladder
22-01basisbaan
22-01arbeidsparticipatie
22-01huizenprijsindex
22-01handelspatroon
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

landenfaillissement


Situatie waarin een land, een staat, failliet gaat. Volgens velen kan dit niet, want een staat is soeverein en daarom in beginsel immuun. De recente geschiedenis toont echter aan dat een landenfaillissement helemaal geen uitzondering is. Afgelopen paar decennia zijn maar liefst drie naties failliet verklaard; Rusland (1998), Argentinië (2003) en Zimbabwe (2009 - zie: Zimbabwaanse dollar). Buitenlandse crediteuren kregen in deze gevallen geen geld meer.

Bij een normaal faillissement van een privé persoon of onderneming wordt een curator aangesteld. Die berekent hoeveel schulden en andere verplichtingen er zijn, en rekent uit wat er van waarde in de boedel staat. Op basis daarvan wordt het resterende geld verdeeld. Er zijn preferente crediteuren, die altijd voor gaan, zoals de belastingdienst, de nutsbedrijven (leveranciers van gas, water en licht) of crediteuren die onderpand hebben (de bank, bij een hypotheek). Daarna volgen de concurrente crediteuren: iedereen die óók nog geld tegoed heeft, van leveranciers tot andere schuldeisers. En pas helemaal aan het einde komen de verschaffers van eigen vermogen (zoals aandeelhouders).

Bij een land gaat dat minder makkelijk. Een staat is soeverein en dus in beginsel immuun. Het is niet mogelijk beslag te leggen op de activa van een land, zoals parken, regeringsgebouwen of het spoorwegennet. Binnenvallen met een leger om geld op te eisen kan ook niet. Landen moeten via onderhandeling de oplossing zoeken in een deal, die er meestal op neer komt dat de schulden, of althans een deel daarvan, worden kwijtgescholden (schuldverlichting).
Een land dat in financiële problemen komt heeft net als privé personen en ondernemingen allerlei soorten van verplichtingen, maar de volgorde van crediteuren is schimmiger.

Voorbeeld
'In het geval van Griekenland beschouwt het Internationaal Monetair Fonds zichzelf als preferent crediteur. Maar wat daarna komt is een potpourri van belangen: individuele eurolanden, die Athene in 2010 steunden op bilaterale basis, de Europese instellingen zoals het Europees Financieel Stabiliteitsfonds (EFSF) en de Europese Centrale Bank. Daarnaast zijn er nog gewone crediteuren, beleggers in de weinige Griekse staatsobligaties die nog vrij verhandelbaar zijn en leveranciers aan de Griekse overheid.'
Bron: NRC.nl - 29-06-2015.


Zie ook: faillissement, landenrisico, kredietbeoordeling, collectief debiteurenrisico, soeverein risico, Club van Londen, Club van Parijs, schuldverlichting, moratorium, schuldenruil, kapitaalvlucht, kapitaalrestricties, IOU, devaluatie, loonstop, ruilhandel, noodgeld, financiële stabiliteit, besmetting, spill-over effecten.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter L.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet