dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

faillissement


Ook: insolventie, deconfiture, bankroet, op de fles, omvallen, faling (Vlaams), pleite (bargoens), over de kop gaan, failliet gaan.
Er is sprake van een faillissement wanneer de rechter een gerechtelijk beslag op de boedel, het gehele vermogen van een persoon of juridische entiteit, legt om de schulden bij de schuldeisers af te lossen. De gefailleerde verliest het beheer over zijn vermogen en kan er niet meer over beschikken.

Zowel een privé-persoon (een eenmanszaak of een vennootschap onder firma) als een rechtspersoon (een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap) kan failliet gaan.

Na een faillissement wordt het beheer van het vermogen overgenomen door een curator, die door de rechtbank wordt aangesteld en die vervolgens de enige persoon is die handelend mag optreden en financiële beslissingen mag nemen. Het is zijn taak het vermogen te vereffenen (balans opmaken, het vermogen te gelde maken, schulden zoveel mogelijk proberen terug te betalen aan de schuldeisers in volgorde van de rangorde van hun aanspraken).

Voorbeeld
'Voor het eerst in zes jaar stijgt het aantal faillissementen weer, meldt kredietwaardigheidsspecialist Graydon donderdag. In 2019 ging het om 3.906 bedrijven die omvielen, een toename van 3,4 procent ten opzichte van 2018. Het tot 2019 laatste jaar waarin het aantal faillissementen toenam, was 2013. Toen ging het echter wel om flink meer faillissementen.'
Bron: Nu.nl - 02-01-2020.

Engels: bankruptcy.


Zie ook: curator, stille curator, bewindvoerder, stille bewindvoerder, bereddering, aansprakelijk vermogen, uitwinnen, boedel, boedeltekort, boedelrekening, beslag, bodembeslag, bedrieglijke bankbreuk, faillissementsfraude, bestuursverbod, concurrent crediteur, betalingsonmacht, debiteurenrisico, probleemkredieten, Bijzonder Beheer, deconfiture, sterfhuisconstructie, landenfaillissement, surseance van betaling, reorganisatiebankroet, insolventie, fraus legis, paulianeus handelen, technisch faillissement, technisch failliet, negatief eigen vermogen, schuld, schuldenlast, schuldsanering, homologatie, sterfhuisconstructie, de bietenbrug op gaan, boedelschuld, boedelkrediet, uitwinnen, loongarantieregeling, doorstart, omvallen, recovery rate, non-recourse debt, full recourse debt, bankendomino, systeembank, too big to fail, Z-score, vermogensscheiding, achterstelling, Herstatt-risico, bankroetrapport, Centraal Insolventieregister, systeembank, Interventiewet, pre-pack, company voluntary arrangement.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet