Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
all-time high
Afgekort: ATH. Hoogste (koers-, prijs-)niveau ooit, een ... >>
 Vandaag 06-08-2020
20214 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 nulcouponobligatie
3 open-end beleggingsfonds
4 Maffia-obligaties
5 ouwe jongens krentenbrood
 Thema's
 Recent verbeterd
06-08Maffia-obligaties
06-08Geldmaat
06-08betaalpauze
06-08payment holiday
05-08all-time high
05-08covered bond
05-08koersexplosie
04-08gedekte obligatie
04-08integrated reporting
03-08stranded assets
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

The Matheo Solution


Afgekort: TMS.

The Matheo Solution (klinkt als de titel van een spannende thriller van Dan Brown, maar) is een voorstel uit 2010 van de Nederlandse euro-researcher André ten Dam om te komen tot een goed functionerende, houdbare euro. Dit als antwoord op de eurocrisis.
In de huidige monetaire unie zijn de wisselkoersen van de (voormalige) nationale munten onderling vastgelegd en is er voor iedereen in de eurozone een gelijke rente.
Ten Dam stelt een constructie voor waarbinnen enerzijds de voordelen van een eenheidsmunt en anderzijds de noodzaak van wisselkoersen en rentedifferentiatie gecombineerd kunnen worden.

TMS introduceert naast de bestaande ‘euro-rekeneenheid’ nieuwe op lidstaatniveau ‘nationale rekeneenheden' (National Currency Units of NCU's) voor het bepalen en kunnen aanpassen van de hoogte van lonen en prijzen in een lidstaat ten opzichte van die in andere lidstaten. De euro blijft in de zeventien landen het enige betaalmiddel, iedere burger in de eurozone loopt met euro's in zijn zak (en dus niet met guldens, marken of francs). De prijzen worden zowel weergegeven in de nationale rekeneenheden als in euro's. Deze nationale rekeneenheden dienen als rekeneenheid voor alle binnenlandse transacties terwijl de rekeneenheid van de euro blijft dienen voor grensoverschrijdende transacties binnen de eurozone.
Met deze scheiding van de betaal- en rekenfunctie van geld kan er dus binnen de eurozone, waar en wanneer noodzakelijk, ‘monetair’ gedevalueerd worden. Dit maakt het voor probleemlanden mogelijk de aangetaste (internationale) concurrentiepositie en de economieën te herstellen: ze hebben dan geen last meer van de te dure euro. Zij kunnen zich dan sneller en op eigen kracht herstellen.
De nationale rekeneenheden maken bovendien een gedifferentieerd rentebeleid per land mogelijk, afgestemd op de individuele economische situatie van een euroland.

Deze constructie lijkt op het voormalige Europees Monetair Stelsel (EMS), dat in 1993 ter ziele ging. Binnen het EMS konden de nationale munten (NCU's) fluctueren ten opzichte van de centrale rekeneenheid - de toenmalige European Currency Unit (ECU) - en elkaar, waardoor devaluatie en revaluatie mogelijk was.

Rondom dit voorstel - door Ten Dam vernoemd naar zijn pasgeboren zoontje - komt nu (september 2015) weer debat op gang.


Zie ook: geld, euro, eenheidsmunt, monetaire unie, eurocrisis, financiële stabiliteit, devaluatie, rentebeleid. Vergelijk: neuro, zeuro, dubbele wisselmarkt. Vergelijk: European Currency Unit, Europese muntslang, minibot.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet