Letterlijk: dag van de vette katten. In België vaak graaidag genoemd.
Oorspronkelijk een Britse uitdrukking: de dag waarop topmannen van het Britse bedrijfsleven meer verdienen dan de gemiddelde werknemer de rest van het jaar.
Dit wordt jaarlijks onderzocht door het Britse onderzoeksbureau High Pay Centre (HPC).
In 2017 viel deze dag bijvoorbeeld op 4 januari 2017: om 12:00 uur passeerden de verdiensten van chief executive officers (ceo's) en andere top-bestuurders uit het Britse bedrijfsleven de grens van £ 28.200, het gemiddelde salaris van Britse werknemers.
Het onderzoeksgebied omvat alle topverdieners in het VK die jaarlijks GBP 4 miljoen of meer verdienen, afgezet tegen een gemiddeld salaris van GBP 28,200.
Voorbeeld
'De gemiddelde bestuurder van een groot Brits beursfonds is al weer klaar voor dit jaar. In twee en een halve dag heeft hij (en soms ook zij) net zoveel verdiend als waar zijn werknemer een heel jaar voor moet buffelen. ‘Fat Cat Friday’ was gisteren om 13:00 uur Britse tijd officieel.'
Bron: Quote.nl - 05-01-2019.
In Nederland is deze term overgenomen, zij het met andere criteria.
Voorbeeld
'Op 7 januari is het Fat Cat Day. De dag waarop 14 meest invloedrijke CEO’s in Nederland gemiddeld al een beloning op zak hebben waar iemand met een minimumloon het hele jaar voor moet werken.'
Bron: FNV - 06-01-2022.
Zie ook: fat cat, loonkloof, inkomenskloof, inkomensongelijkheid, topinkomen, zelfverrijking, exhibitionistische zelfverrijking, perverse prikkels, kleptokraat, poenpakker, geldwolf, graaier, mogul, magnaat, CEO-to-worker pay-ratio, Tinbergennorm, moderne slavernij. Vergelijk: baas-koelieratio, CEO-to-worker pay-ratio, Graaidag, loonklooflijst, belastingbevrijdingsdag, CEO Jackpot Day.
Tip anderen
|