Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
audit-only model
 Vandaag 28-01-2020
19826 begrippen & definities
 Thema's
 Recent verbeterd
28-01audit-only model
28-01audit
27-01Commissie Toekomst Acc...
27-01Ponzi scheme
27-01piramideconstructie
27-01financieel kwetsbaar
27-01keurslijfeconomie
27-01CTA
27-01niet-veel-maar-toereik...
27-01basisbehoeftenniveau
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10Beige Book

deeltijdklem


In de Nederlandse samenleving is deeltijdwerken deeltijdwerken bij vrouwen eerder regel dan uitzondering. Nederland is in de EU koploper deeltijdwerk. Gemiddeld werken vrouwen 28 uur per week tegenover 39 uur door mannen, zo laat de Emancipatiemonitor 2018 zien.

Deeltijdwerken is voor de meeste Nederlandse vrouwen 'de norm' geworden.
Door het vele deeltijdwerken, met name door vrouwen, wordt er onvoldoende geïnvesteerd in publieke voorzieningen en regelingen om voltijds werken door beide partners mogelijk te maken. De samenleving is niet ingericht op de wensen, noden, en tijdsbestedingen van tweeverdieners. Hierdoor wordt het voor vrouwen moeilijk gemaakt om meer uren te gaan werken. Dit verschijnsel is door Janneke Plantenga, hoogleraar Economie van de Welvaartstaat aan de Universiteit Utrecht, in 2017 gemunt als de 'deeltijdklem'.

De Nederlandse arbeidsmarkt is qua publieke voorzieningen, regelingen en sociale normen er op gericht dat vrouwen in deeltijd werken. Een belangrijke bijdrage aan de hoge mate van deeltijdwerk door vrouwen is de in Nederland heersende norm dat primair vrouwen verantwoordelijk zijn voor de zorg voor kinderen, ouders en anderen en dat mannen verantwoordelijk zijn voor het inkomen. Vrouwen zijn minimaal een deel van de week beschikbaar voor het huishouden en de zorg voor kinderen. Ook werkgevers bieden in bepaalde sectoren, zoals zorg en onderwijs, bijna automatisch deeltijdbanen aan.

Voorbeeld
'Volgens Plantenga moet de discussie in Nederland niet alleen gaan over minder werken, maar ook over méér. "Nergens is het verschil in gewerkte uren tussen mannen en vrouwen zo groot als in Nederland. Prima wanneer mannen minder gaan werken, maar vrouwen werken massaal in deeltijd. Die zouden juist méér uren kunnen werken." Die scheve verdeling heeft te maken met wat Plantenga de "deeltijdklem" noemt, vertelt ze. "Onze hele maatschappij is ingericht op parttime werk. Denk aan schooltijden en kinderopvang. Daardoor worden mensen - nog altijd vooral de vrouwen - eigenlijk gedwongen om parttime te gaan werken." '
Bron: NOS.nl - 11-07-2019.


Zie ook: arbeid, arbeidsparticipatie, deeltijdbaan, deeltijdwerk, economisch zelfstandig, anderhalfverdieners, tweeverdieners, Emancipatiemonitor. Vergelijk: deeltijdval, deeltijdklem, kindboete.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet