dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Institut für Wirtschafts...
2 Informations- und Forsch...
3 penny wise, pound foolish
4 inducement
5 expansiefase
 Thema's
 Recent verbeterd
19-03Important Projects of ...
19-03industriepolitiek
19-03nationale kampioen
19-03divisie
19-03opsplitsen (van bedrij...
19-03afsplitsen
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

deeltijdklem


In de Nederlandse samenleving is deeltijdwerken deeltijdwerken bij vrouwen eerder regel dan uitzondering. Nederland is in de EU koploper deeltijdwerk. Gemiddeld werken vrouwen 28 uur per week tegenover 39 uur door mannen, zo laat de Emancipatiemonitor 2018 zien.

Deeltijdwerken is voor de meeste Nederlandse vrouwen 'de norm' geworden.
Door het vele deeltijdwerken, met name door vrouwen, wordt er onvoldoende geïnvesteerd in publieke voorzieningen en regelingen om voltijds werken door beide partners mogelijk te maken. De samenleving is niet ingericht op de wensen, noden, en tijdsbestedingen van tweeverdieners. Hierdoor wordt het voor vrouwen moeilijk gemaakt om meer uren te gaan werken. Dit verschijnsel is door Janneke Plantenga, hoogleraar Economie van de Welvaartstaat aan de Universiteit Utrecht, in 2017 gemunt als de 'deeltijdklem'.

De Nederlandse arbeidsmarkt is qua publieke voorzieningen, regelingen en sociale normen er op gericht dat vrouwen in deeltijd werken. Een belangrijke bijdrage aan de hoge mate van deeltijdwerk door vrouwen is de in Nederland heersende norm dat primair vrouwen verantwoordelijk zijn voor de zorg voor kinderen, ouders en anderen en dat mannen verantwoordelijk zijn voor het inkomen. Vrouwen zijn minimaal een deel van de week beschikbaar voor het huishouden en de zorg voor kinderen. Ook werkgevers bieden in bepaalde sectoren, zoals zorg en onderwijs, bijna automatisch deeltijdbanen aan.

Voorbeeld

  • 'Den Haag laat de het thema van de deeltijdklem versloffen - Van de beroepsbevolking van iets meer dan negen miljoen mensen, werkt de ene helft voltijd en de andere helft in deeltijd (minder dan 35 uur in de week). Zouden de 4,5 miljoen deeltijders één uur in de week meer werken, dan zijn de zorg en het onderwijs in één klap voor een groot deel van hun personeelsproblemen verlost. (.....) Helaas gooit de torenhoge marginale belastingdruk roet in het eten. Door dat fiscale mechanisme, ook de ‘deeltijdklem’ genoemd, is het voor de middenklasse niet ongebruikelijk om slechts 25 of zelfs maar 15 cent van elke extra verdiende euro terug te zien in zijn besteedbare inkomen. Het andere deel verdwijnt in de schatkist of gaat op aan kosten voor de kinderopvang.'
    Bron: Elsevier - 17-'09-2022.

  • 'Vrouwen werken gemiddeld 28 uur per week, terwijl aan de top van het bedrijfsleven een werkweek van 50 uur de norm is. Eerder bleek uit The Female Board Index dat een magere 8,5 % van de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven vrouw is.Vrouwen met een grote deeltijdbaan maken nog wel een redelijke kans om tot middenmanager uit te groeien’, stelt SCP-onderzoeker Ans Merens. (.....) ‘Maar als je naar de top wilt, dan moet je voltijd werken én nog wat meer.’ Vrouwen zouden dus in de huidige bedrijfscultuur minstens 28 uur moeten gaan werken, willen ze stappen maken op de carrièreladder.'
    Bron: Volkskrant - 15-06-2020.



Zie ook: arbeid, arbeidsparticipatie, deeltijdbaan, deeltijdwerk, economisch zelfstandig, anderhalfverdieners, tweeverdieners, Emancipatiemonitor. Vergelijk: deeltijdval, kindboete.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet